FacebookTwitterLinkedIn

Cristian Orășanu a fost mereu pasionat de computere și oameni, având o curiozitate înnăscută. În copilărie a fost încurajat de părinții săi să înțeleagă și să vadă lucrurile din jurul său, astfel că „repara” adesea televizorul și radioul din casă. În liceu, făcea rețele de cartier de sute de clienți, repara computere și făcea site-uri web. A studiat Facultatea de Informatică la Titu Maiorescu, însă a renunțat chiar înainte de licență, deoarece, când a avut de ales între carieră și studii, a fost clar pentru el că poate învăța și în afara unei instituții.

În timpul facultății a trecut prin mai multe corporații, inclusiv în afara țării. A lucrat în Tech Support și a învățat cum să relaționeze cu oamenii, cum să conducă și să motiveze echipele și cum aibă rezultate, însă s-a întors în țară cu dorința de a dezvolta ecosistemul antreprenorial local.

A fondat Innovations Bucharest, unul dintre cele mai mari programe de inovații tech din Europa Centrală și de Est, a fost Product Manager & Scrum Master în cadrul CyberGhost VPN, unul dintre cei mai cunoscuți furnizori de soluții de criptare și securitate a datelor, după ce acesta a fost achiziționat de Crossrider, devenit Kape PLC. Un an mai târziu, a părăsit echipa CyberGhost VPN.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În 2018, alături de Robert Knapp, cofondatorul și CEO-ul CyberGhost VPN, Cristian Orășanu a intrat într-un nou proiect, punând bazele Paybilla, platformă care și-a propus să simplifice legătura dintre clienți și comercianți: clienții pot plăti orice online folosind cărți de credit sau peste 100 de cryptomonede, iar Paybilla plătește comercianții în „fiat money” – monedă fiduciară.

„Asigurăm de asemenea Affiliate Tracking, Analytics și Billing, toate dintr-un singur loc. Practic, în loc să folosești mai multe platforme costisitoare, ai totul la un loc, mai ieftin și mai simplu. Ne-am întrebat ce ar fi nevoie să se întâmple pentru a crește adopția tehnologiei Blockchain și am decis să o construim noi. Prin Paybilla am fost acceptați și la Draper în Statele Unite, ca parte din programul lor pentru Blockchain”, spune Cristian, care are planuri mari cu Paybilla, motivul pentru care este la birou la 07:15, în fiecare dimineață.

În plus, este mentor în cadrul The Founder Institute, incubator pentru start-up-uri, și este Strategy Advisor în cadrul Techcelerator, accelerator pentru start-up-uri tech. De asemenea, a fost profesor asociat la Entrepreneurship Academy.

„Techcelerator se diferențiază prin parteneriatele strategice pe care le are, mentorii pe care i-a atras și prin echipa operațională. Programul este la cea de-a treia cohortă și numărul de aplicații este impresionant, ca să nu mai vorbim de start-up-urile care au trecut pe acolo. Techcelerator asigură investiții între 50.000 și 100.000 de euro celor acceptați în program și un network internațional grozav de angel investors, corporate, antreprenori și fonduri de venture vapital”, susține Cristian, care mai este implicat și în Global Shapers, comunitate a World Economic Forum și nu numai.

În opinia sa, start-up-urile de succes precum UiPath, CleverTaxi, CyberGhost VPN sau VectorWatch arată că ecosistemul antreprenorial local s-a schimbat, trecând de la afaceri în industrii „tradiționale”, la companii tech de succes.

„Din punct de vedere cultural, economic și tehnic, în ultimii 15 ani au fost niște salturi uriașe, care poate nu ar fi fost posibile într-o altă cultură.”

În opinia sa, este important ca tinerii să meargă în străinătate pentru a se expune unor experiențe și situații noi.

„În ziua de azi găsesc oribilă ideea de a te limita. Pleacă, pune-te în situatii inconfortabile, vezi locuri noi, oameni noi, învață lucruri noi de la culturi diferite! Odată ce ai acumulat experiență și know-how, întreabă‑te dacă poți oferi ceva înapoi locului din care ai plecat. Dacă răspunsul e pozitiv, întoarce-te și fă-o. Succes poți avea de oriunde. Cred că trăim într-o lume de comunități, nu de granițe. «Create the space where opportunities manifest!»”, mai spune Cristian Orășanu.

#thankyou Cui mulțumești pentru că te-a ajutat să îți depășești limitele?

Le mulțumesc tuturor celor cu care m-am intersectat, fie ei parteneri de business, oameni pe care i-am întâlnit sau echipei mele. Aș vrea să mulțumesc, în special, familiei mele, părinților, și tuturor celor care au lăsat o cărămidă în fundamentul meu.

Vezi aici lista generației 30 sub 30, ediția 2019