FacebookTwitterLinkedIn

Cosmin Ghiță a preluat funcția de director general al Nuclearelectrica începând cu luna septembrie a anului 2017. Formarea educațională și-a desăvârșit-o în Statele Unite, iar printre domeniile sale de expertiză se numără afacerile și relațiile internaționale, strategii economice, piețe energetice sau analiza de risc. Cosmin Ghiţă a ocupat și funcția de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale a Uraniului.

De asemenea, a activat și în sectorul guvernamental, fiind consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului – la acea vreme Sorin Grindeanu – în domeniul energiei şi al mineritului. În perioada noiembrie 2016 – aprilie 2017 a fost manager relaţii publice şi politici economice pentru România şi Moldova la Medtronic. În perioada aprilie 2015 – aprilie 2017, a fost partener în cadrul Amerocap, din New York, companie de investiţii şi facilitare comerţ exterior în domeniul petrolier.

Vezi cum arată generația „30 sub 30” în 2019

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Anterior, în perioada aprilie 2012 – martie 2015, Cosmin Ghiţă a mai fost şi consilier relaţii publice şi guvernamentale pentru compania Chevron România, iar în 2011 şi 2012 a fost stagiar relaţii internaţionale la Chevron USA Inc. În 2010 a fost stagiar la Departamentul de Riscuri Asimetrice şi Non-Proliferare Nucleară, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Ținând cont de experiența sa, pe Cosmin Ghiță îl aștepta o carieră promițătoare peste ocean, însă acesta s-a întors în țară decis să fructifice toate oportunitățile care i-au ieșit în cale.

„Am avut șansă, însă am muncit pentru ea, de a studia și de a lucra în străinătate pentru companii foarte mari, în proiecte mari, complexe, cu sinergii multiple. Totul era o provocare, iar când ești foarte tânăr, provocarea combinată cu munca, cu inovația, cu gândirea strategică formează un mix de ingrediente care te formează profesional în cel mai dur mod, dar cu siguranță și în cel mai eficient. Dar sunt român și pot să aplic aici ceea ce am învățat acolo, pot să dezvolt în țara mea ceea ce puteam să dezvolt acolo. Acesta a fost motivul pentru care m-am întors.

Nu mi-a fost greu să mă readaptez în România, dar recunosc că m-am lovit de o mentalitate puțin diferită, una în care asocierea de elemente fără cauzalitate imprimă etichete. Însă, eticheta nu a fost niciodată un impediment să nu îți faci treaba”, explică directorul general al Nuclearelectrica.

Succesul tânărului manager se datorează voinței, a muncii depuse, a implicări, dar și căutării permanente de experiențe noi. „Nu cred în sfaturi, cred în exemple. Fiecare este rezultatul propriilor decizii și experiențe. Le‑aș recomanda tinerilor provocarea experiențelor. Cu cât mai dificile, cu atât mai bine”.

Cosmin Ghiță atrage atenția că trebuie să realizăm dinamica tinerilor din ziua de astăzi și să încetăm comparațiile inutile cu generația părinților noștri. Sunt două realități diferite ce nu pot fi comparate, iar tinerii trebuie ascultați și trebuie corectate problemele pe care ei le reclamă, explică tânărul manager.

De asemenea, pentru a menține tinerele talente în țară, Cosmin Ghiță subliniază că trebuie corectate decifiențele curente și că este imperativă construirea unui mediu economic, social și educațional în care tinerii să simtă că se pot dezvolta, că pot întreprinde activitățile pe care le doresc fără senzația instabilității și a inutilității. „Unii pleacă pentru o carieră, alții pentru un salariu mai bun. Ambele trebuie oferite de România în așa fel încât decizia de a trăi și a munci în altă țară să fie dictată strict de oportunitate, de diferență specifică, nu de genul proxim, mediul de dezvoltare.”

Pentru realizările sale, Cosmin Ghiță ține să le mulțumească părinților, despre care spune că i-au insuflat valorile care l-au făcut să facă față unui mediu extrem de competitiv. „Când am plecat din țară la studii, eram foarte tânăr, practic un copil. Și invariabil, îți este greu uneori. Și invariabil, te întorci acasă pentru suport moral, înțelegere, forța de a merge mai departe. Oamenii cu care interacționezi zilnic te motivează, însă o fac în sensul obiectiv al termenului. Capacitatea de a face față vine de la tine, prin intermediul familiei”, precizează Cosmin Ghiță.

#thankyou Cui mulțumești pentru că te-a ajutat să îți depășești limitele?

Le mulțumesc părinților mei, de la care am primit suport moral, înțelegere și forța de a merge mai departe. Oamenii cu care interacționezi zilnic te motivează, însă o fac în sensul obiectiv al termenului.