Catrinel Hagivreta Djafari a studiat Marketing în cadrul Academiei de Studii Economice și a început să lucreze încă din primul an de facultate, din al doilea semestru.
„Așa mi-am început job-ul în cadrul clinicilor Dent Estet, moment ce mi-a marcat parcursul profesional în domeniul medical. Fiecare an aducea mai multă responsabilitate, și așa am ajuns în 6 ani Director Executiv al grupului. Am deschis un business de comerț al consumabilelor medicale, am cofondat prima școală de management în stomatologie iar în anul 2015 mi-a venit ideea proiectului MEDIjobs, și acesta este momentul în care cred eu ca am început episodul 2 al vieții mele profesionale”, spune Catrinel.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Ideea de a fonda o platformă specializată în recrutarea personalului medical i-a venit după opt ani de experiență în management medical și după ce s-a lovit cu provocările industriei de recrutare medicală din România: aplicații irelevante pentru domeniul medical, dificultatea de a identifica un candidat relevant, lipsa medicilor din România etc.
„Așadar, într-o seară, mi-a venit ideea de a crea un website dedicat exclusiv recrutării medicale în România. Sincer, la momentul respectiv nu am avut viziunea a ceea ce este MEDIjobs astăzi, o platformă cu operațiuni internaționale. Îmi doream doar să ne fie mai ușor nouă și altor clinici medicale să angajăm asistenți și medici atunci când avem nevoie. Am luat decizia imediat, iar în secunda doi am știut că George, fratele meu, este cel cu care voi iniția acest proiect. Avem o relație grozavă ca frați și știam că asta va servi unui fundament sănătos de business”, spune Catrinel, care ocupă funcția de CEO, în timp ce fratele său este COO. Investiția inițială în afacere a fost de aproximativ 80.000 de euro.
Practic, MEDIJobs este o platformă de tip marketplace care reprezintă locul de întâlnire al specialiștilor și angajatorilor medicali din România, fondată în 2015. „Ceea ce este diferit este faptul că specialiștii nu aplică la job-uri, ci primesc oferte de job de la angajatorii interesați de profilele lor. Profilele sunt confidențiale până în momentul în care un candidat acceptă oferta și este invitat la un interviu cu angajatorii preferați. MEDIjobs percepe un comision de succes doar companiilor, pentru fiecare candidat angajat cu succes prin platforma noastră”, adaugă Catrinel. În 2019, peste 300 de medici și asistenți medicali au fost recrutați prin intermediul acestei platformei, iar în anul 2020 obiectivul este să dubleze acest număr.
Până în prezent, MEDIjobs a atras investiții de 1 milion de dolari. În 2018, a obținut prima finanțare de tip angel, în urma căreia antreprenorul Wargha Enayati s-a alăturat acționariatului companiei, iar în vara anului 2019, MEDIjobs a trecut printr-o nouă etapă de finanțare, prin care a atras aproape 900.000 de dolari de la fondul de investiții Gapminder VC și de la alți investitori de tip business angels. După cum spune Catrinel, impactul platformei este „subtil și pe termen lung” – cel mai important fiind transparentizarea salariilor oferite în domeniul medical.
Platforma are operațiuni atât în România, cât și în anumite state din America. Cumulat, MEDIjobs are peste 200 de clienți care folosesc platforma lunar, iar planurile antreprenoarei sunt să transforme afacerea într-o referință în recrutarea medicală la nivel global.
Ce impact are pandemia de coronavirus asupra MEDIJobs? „Domeniul medical este stâlpul de rezistență în astfel de crize. Impactul asupra companiei este unul puternic și dominat de forțe diferite. (…) Am început să primim solicitări din partea spitalelor de stat care se confruntă cu o accentuare a lipsei de personal și mai ales suferă din cauza lipsei timpului pentru a găsi și intervieva candidați calificați. Noi îi putem ajuta și o facem. (…) Strategia principală este să ieșim din această criză în cea mai bună formă posibilă”, afirmă Catrinel.
Cea mai mare provocare pentru ea, ca antreprenor, o reprezintă capacitatea de a persevera. „Cea mai grea provocare este să ai puterea să îți urmezi intuiția atunci când toata lumea îți spune să nu o faci și să perseverezi atunci când totul pare că se îndreaptă spre eșec. Să vezi aspectul pozitiv, oportunitatea, în orice greutate cu care te confrunți. Să menții o atitudine pozitivă în fiecare zi este cel mai greu.”