Cautare
, Contributor

Topuri |
|

30 sub 30: Business la înălțime

Fraţii Dragoş şi Bogdan Boeru lansau în urmă cu cinci ani o afacere nouă și deloc obișnuită pentru piața românească – o școală de parașutism.
dragos bogdan boeru IMG_0203

Ideea acestui business s-a născut încă din adolescență, dar pasiunea pentru parașutism s-ar putea spune că exista de o viață, moștenită de la tatăl lor, parașutist militar. Primele lecții le-au luat în 2002, când s-au înscris la cursurile de parașutism ale Aeroclubului României. Dragoș avea pe atunci aproape 18 ani, iar Bogdan, 20 de ani.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În 2003, au urmat primele cursuri pe un aerodrom din străinătate, în Franța, locul care le-a arătat cât potențial poate avea o astfel de idee de afacere în domeniu. Mai mult, nivelul la care se desfășurau cursurile acolo era mult peste standardele de la noi. Bogdan își amintește că a realizat în trei luni, în Franța, același număr de salturi efectuate în România, într-o periodă de peste un an. Astăzi, Dragoș are peste 3.400 de salturi la activ, iar Bogdan, peste 2.800 de salturi. „Ne-am dorit să începem un astfel de business și în România.

Vezi cine sunt ceilalți membri ai generației 2015 Forbes “30 sub 30”

În 2005, am realizat primul plan de afaceri și eram nerăbdători să îl punem în aplicare. În 2007, am cumpărat primul teren, unde actualmente este hangarul nostru și unde ținem tot echipamentul. Din 2007 până în 2010 am lucrat la proiect. Adică am fost să vedem ce înseamnă de fapt acest sport în toată Europa și am studiat acest model de business în cel puțin zece aerodromuri. Am vrut să vedem cât mai multe exemple și să ne uităm atât la părțile bune cât și la cele mai puțin bune. Ne-am întors în țară, am început să construim, iar în 2010 am pornit afacerea”, au povestit cei doi despre începuturile companiei TNT Brothers, în cadrul celei de a patra ediții Successeful Me, eveniment organizat de Forbes România.

Au plătit peste 120.000 de euro pe acel teren, construcția hangarului i-a costat aproximativ 30.000 de euro, dar investiția inițială s-a ridicat, în total, la circa 300.000 de euro și au ajuns, în prezent, la investiții de peste 450.000 de euro.

„Tot ce am câștigat din activitatea de parașutism până acum, am reinvestit. De fiecare dată când făceam 1.000 de euro mai măream hanbarul cu 14,3 metri” povestesc ei, zâmbind.

În cei cinci ani de activitate, TNT Brothers a înregistrat peste 45.000 de salturi realizate de paraşutişti licenţiaţi şi peste 5.000 de salturi în tandem. Compania are o echipă de circa 40 de angajați, cu instructori care fac cel puțin 500 de salturi pe an.

Află cine sunt tinerii care au apărut de-a lungul timpului în edițiile Forbes 30 sub 30

Costul unui salt în tandem este de 700 de lei pentru începători, un salt individual de la 4.000 de metri costă 120 de lei, iar cursurile pentru începători costă de la 1.200 de lei (teorie, primul salt cu instructor și video) și poate ajunge până la 6.200 de lei, în funcție de numărul de salturi.

„Ne-am gândit ce trebuie să știm noi pentru a pune pe picioare acest business, iar răspunsul a fost simplu: indiferent de ce se întâmplă pe aerodrom, trebuie ca unul dintre noi să știe să ducă problema până la capăt. Indiferent de business, trebuie să știi să gestionezi lucrurile noi, care apar tot timpul, de la cele mai simple până la cele mai complicate. Sau dacă nu cunoști tu problema până în cel mai mic detaliu măcare să stii ce să ceri de la echipa ta”, a explicat Dragoș.

GALERIE FOTO: PREMIANȚII GALEI FORBES 30 SUB 30

DRAGOȘ BOERU
30 de ani

TNT Brothers, cofondator

Dragoș și Bogdan Boeru au pus bazele primului centru privat de parașutism din zona Capitalei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii