FacebookTwitterLinkedIn

La Barclays a lucrat, la început, în divizia de finanţare de Corporate Jets şi Superyachts (avioane private şi yachturi de lux), fiind implicată în proiectul de achiziţionare a unui portofoliu de împrumuturi de finanţare de yachturi de la banca Islandeză Kaupthing, ce intrase în faliment la momentul crizei financiare din 2008.

Top ,,30 sub 30″, ediția 2017

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

După un an şi-a început activitatea în departamentul de servicii bancare pentru Multinaţionale (Global Corporates), unde, printre altele, a lucrat la proiectul de extindere a acestei divizii Barclays în Asia şi America de Nord.

În următorul an s-a mutat în echipa de credite sindicalizate, unde s-a specializat în finanţarea de achiziţii (M&A) şi listări publice (IPO) pentru clienţi din UK, Franţa, Germania, Benelux şi peninsula Iberică. A lucrat la finanţarea de tranzacţii de până la £2 miliarde pentru achiziţii ce includ: $1.6 miliarde pentru a finanţa o achiziţie în sectorul aviatic, $2 miliarde în sectorul de mase plastice sau £800 de milioane în sectorul de retail.

Acum lucrează în divizia ce structurează împrumuturi pentru companii din FTSE 250 şi FTSE 100, “UK Loan Structuring”. Este responsabilă pentru determinarea riscurilor operaţionale, financiare şi legale pentru împrumuturi mai mari de £25 milioane şi pentru negocierea şi structurarea unor tranzacţii ce satisfac apetitul de risc al băncii.  Banca finanţează o diversitate de tranzacţii, de la M&A şi IPO, la Leveraged Buyouts şi Management Buyouts.

Este, de asemenea, responsabilă pentru relaţia departamentului său cu Banca Centrală, “Bank of England”, şi conduce raportul de activitate pe care cele două bănci îl fac împreună trimestrial.

Confortabilă cu riscul

Provocările sale profesionale vin din faptul că în meseria de creditor nu există o tranzacţie fără risc, iar slujba sa este să înţeleagă şi să devină comfortabilă cu acel nivel de risc, să structureze un credit astfel încât să fie în limitele acceptate de risc, şi să arate atât interlocutorilor interni, dar şi celor externi, că acel credit este o investiţie bună pentru capitalul lor.

“Mai mult, în anumite tranzacţii facem ceea ce se numeşte “underwriting”, unde le garantăm clienţilor un anumit credit pentru a face o trazacţie în mod rapid şi confidenţial, iar apoi noi procesăm sindicalizarea acelui credit în pieţele de capital. În aceste momente este important să înţelegi cum trebuie structurat acel credit ca să poată fi distribuit în piaţă. Dacă  distribuţia eşuează, Barclays ar rămâne cu o expunere ce depăşeşte apetitul lor de risc, iar asta ar avea implicaţii economice şi reputaţionale enorme, “ precizează Cristina Popescu

Pasionată de yoga și nutriție 

În afara slujbei este pasionată de sport, yoga și nutriție. La universitate a ieșit pentru prima oara la un jogging de 30 de minute și de atunci, a progresat la distanțe tot mai mari și mai rapide. Printre realizările cu care se mândrește se numără completarea maratonului din Barcelona, Spania în 2015 și semi-maratonul din Reykjavik, Islanda în 2016.

Pentru a-și complementa programul de alergat, a început să practice Ashtanga yoga în mod regulat. “Iubesc starea de tranchilitate pe care mi-o dă, mai ales în contrast cu programul câteodată haotic din piețele financiare, dar în același timp, mă învață să am o disciplină mentală și fizică, care mă ajută în viața de zi cu zi. Nu mult după ce m-am apucat de sport am descoperit că ceea ce mănânci este un element cheie pentru performanță, așa că am dezvoltat un interes în nutriție. În 2014 mi-am lansat blogul de fotografie și nutriție (http://easypeasylemonsqueezeme.tumblr.com), iar în 2015 am absolvit cursul de French Cuisine Essentials la Cordon Bleu în Londra, ” mai spune Cristina.

Contribuie la strategia băncii

Un moment important din cariera sa a fost atunci când a fost selectată să facă parte dintr-o echipă de cinci, responsabilă pentru restructurarea diviziei de credite din cadrul Barclays. A trebuit să evalueze un număr de departamente independente, ce aveau ca activitate generală împrumuturi Corporate, și, împreună cu echipa sa, să propună un model operațional care să reducă numărul acestor departamente pentru a maximiza eficiența băncii și pentru a reduce riscul operațional.

“Momentul a fost important pentru mine pentru că am avut oportunitatea să influenţez strategia unei bănci universale, şi să implementez un model ce va revoluţiona felul în care Barclays împrumută bani întreprinderilor mari,” povesteşte Cristina.

Un alt moment special, care de data aceasta nu este legat de credite sau servicii financiare, a fost câştigarea The Times Graduate Challenge, la începutul carierei sale la Barclays. “În cadrul unei echipe mici, am avut oportunitatea să călătoresc în KwaZulul Natal, în Africa de Sud şi să particip la recondiţionarea unei şcoli primare din zonă. Înainte de a ajunge acolo, am strâns £3000 prin mai multe activităţi de caritate şi am folosit aceşti bani pentru a furniza materiale de construcţie şi materiale didactice pentru copii. Proiectul a fost unul de succes, iar experienţa în Africa alături de copiii, părinţii lor şi profesorii din zonă a fost una pe care nu o voi uita niciodata, “ afirmă Cristina

“Cred că sistemul bancar mondial este pe cale să se schimbe în mod substanțial pe termen mediu și lung. Fie că e vorba de tehnologie, sau de sursele de capital disponibile, cred că rolul băncilor în lume nu va mai arăta la fel în câteva zeci de ani. De asemenea, cu apariția angajatorilor din domeniul tech de genul Google, sau Facebook, băncile și-au pierdut din capacitatea de a atrage noile generații de leaderi inovativi, iar criza financiară a avut un rol substanțial în a răni reputația sistemului bancar în toată lumea. Pentru viitor, mi-ar plăcea să joc un rol în a schimba asta, și a asigura că băncile vor fi capabile să răspundă valului de schimbare din jur, și să își re-inventeze rolul în piețele financiare,” consideră Cristina