FacebookTwitterLinkedIn

La mijlocul anului trecut, Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor (CNE) din România a ales-o pe Antonia Pup în funcția de președinte. O alegere îndreptățită, pentru că, sub conducerea Antoniei Pup, Consiliul Județean al Elevilor Timiș a fost cel mai activ din țară, lucru recunoscut prin mai multe premii.

De la începutul liceului, Antonia Pup s-a implicat în mișcarea elevilor de reprezentare la nivel școlar, județean și național, reacționând la deciziile autorităților care au vizat interese străine față de cele ale elevilor. De ce a ales să se implice în mișcarea de reprezentare a elevilor? „Mi-am dat seama că, dacă nu ne ridicăm noi din bancă să ne cerem drepturile înapoi, nu o va face nimeni pentru noi”, spune Antonia Pup.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Munca sa nu este deloc ușoară. „Mi-am dat seama, stând poate zeci de ore în telefon cu demnitari și funcționari din domeniul educației, că dacă nu ai «stomac», dacă nu îți asumi riscuri, dacă nu ești puțin «nebun» câteodată și mergi până la capăt, șansele de reușită scad pentru că în societatea aceasta sunt foarte puțini oameni care mai luptă pentru binele comun, mai ales actorii de pe scena politică”, declară președinta CNE. Ea consideră că actuala generație de elevi „nu mai acceptă să stea cuminte în bănci, în timp ce societatea abundă de corupție, prezentă în cele mai variate forme (colectarea fondului școlii, meditațiile cu profesorul de la clasă care generează favoritism în comunitate, demnitari care fac abuzuri în serviciu și își văd interesele mai presus de interesul superior al elevului)”.

Cea mai importantă activitate pe care Antonia Pup o desfășoară în calitate de reprezentant al elevilor la nivel național vizează monitorizarea procesului legislativ în domeniul Educației. Alături de colegii săi, ea redactează opinii, trimite propuneri, scrie zeci de adrese către comunitățile locale, la Ministerul Educației și Cercetării, în Parlamentul României sau chiar în cadrul forurile decizionale ale Uniunii Europene. Activitatea de redactare de propuneri se animă zilnic prin dezbateri cu politicienii în domeniul educațional, dialogul cu autoritățile publice locale și centrale pe teme de interes pentru elevi, însă, poate cea mai importantă fază din oricare demers este consultarea. Antonia Pup precizează: „Ne asigurăm că ajungem la cât mai mulți elevi, că îi informăm asupra drepturilor pe care ei le au și asupra demersurilor noastre, vrem să știm care sunt nevoile lor, să le împachetăm în serii de măsuri legislative, apoi ne asigurăm că factorii de decizie își fac treaba”. Cel mai frumos moment este acela când un politician realizează că este… „Game Over”, adică elevii nu mai pot fi „duși de nas” pentru că, precizează Antonia Pup, „ne-am dezvoltat un mecanism de tip antivirus și suntem imuni la discursurile populiste și la măsurile cu impact zero pentru elevi”.

Antonia Pup intenționează că urmeze Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității de Vest din Timișoara. „Deși am oscilat, de-a lungul liceului, între opțiunea de a rămâne în Timișoara și de a mă muta la București, consider că această comunitate are acum mai multă nevoie de mine. Mișcarea de tineret, societatea civilă din Timișoara este unică în țară și am convingerea că aceasta mă va ajuta să mă dezvolt personal și profesional”, afirmă Antonia Pup.

Printre pasiunile sale se numără: temele de siguranță națională, geopolitica și istoria secolului XX. Se gândește să-și aleagă o meserie care să le împace pe toate. „Dacă nu există una la momentul actual, probabil va exista până să îmi termin eu studiile – cred că piața muncii ne oferă nouă, tinerilor, o serie de variante flexibile care să ne pună în valoare competențele, de aceea mă concentrez pe a dobândi cât mai multe competențe, ori pe acestea rareori le înveți la școală”, punctează tânăra.

De asemenea, Antonia Pup recunoaște că nu are nicio strategie pe termen lung pe plan profesional, dar dorește ca, indiferent unde va locui sau ce salariu va avea, să continue să militeze pentru o societate echitabilă, care-i protejează pe cei mai vulnerabili, o societate democratică, în care cetățenii se implică activ în procesul decizional, o societate în care nevoile tinerilor sunt o prioritate nu doar în campania electorală.