Andreea Ghic are 25 de ani, este din Cluj-Napoca și a studiat Tehnologia Informației la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din orașul de pe Someș. Ulterior, a absolvit un master în Management și Inginerie în Afaceri, însă susține că a realizat destul de timpuriu că tehnologia este viitorul.
„Prin clasele a VII-a – a VIII-a, am fost inspirată de o persoană dragă din familie, care mi-a explicat în mod repetat și indus faptul că tehnologia este viitorul. Am început să percep și eu același lucru, și de atunci deciziile de a alege un liceu, apoi facultate în domeniu au fost ușoare și au venit natural. Am urmat Liceul Teoretic Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la profilul matematică-informatică, bilingv engleză. În clasa a XII-a, am întâlnit doi profesori care au știut cum să-mi accentueze dorința de a studia în continuare matematica și informatica, urmând să fie și mai ușor să iau decizia de a mă înscrie la Universitatea Tehnică – Facultatea de Automatică si Calculatoare”, își amintește Andreea Ghic.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
În tot acest timp, părinții au știut cum să-i susțină deciziile, fără să-i impună vreo alegere, aspect ce i-a dezvoltat simțul responsabilității și ușurința cu care își asuma deciziile. Astfel, Andreea Ghic a ajuns Web Developer la Linnify, însă se implică activ și în proiecte precum Innovation Labs sau #defineSchool.
„Echipei Linnify m-am alăturat la sfârșitul anului 2019, după aproape un an de experiență într-o firmă mai mare, cu care nu am reușit să mă conectez. Fondatorii Linnify au participat la ediția 2017 a Innovation Labs, loc în care i-am cunoscut mai bine. Pe lângă development, mă implic activ în dezvoltarea companiei prin evenimente și activități care sunt organizate cu scopul de a întări cultura și valorile noastre: autenticitate, unitate și viziune”, precizează Andreea Ghic.
Restul orelor pe zi și chiar și weekend-urile le dedică celorlalte două proiecte în care e activă. În Innovation Labs se implică încă din 2016, făcând parte din echipa de implementare a programului din Cluj-Napoca. A început de la a coordona voluntarii la hackathon, la a organiza întregul eveniment și a susține echipele de-a lungul programului, dar și după.
„Văd Innovation Labs ca o metodă eficientă de educare a tinerilor începători care au o idee și vor să se îndrepte către un produs cu clienți reali și validat de piață. Am văzut de la an la an tot mai mulți tineri dornici să își creeze un start-up propriu, tot mai mulți antreprenori cu experiență care îi susțin voluntar și companii care simt nevoia să se alăture eforturilor lor”, declară Andreea Ghic.
Tot în 2016, a decis să se implice în #defineSchool. Inițial a fost responsabilă de menținerea legăturii cu partenerii existenți și de crearea de noi parteneriate care să ajute la buna desfășurare a evenimentului, după care a preluat coordonarea echipei și dezvoltarea programului.
„#defineSchool a fost conceput ca un punct de referință în dezvoltarea tinerilor antreprenori în IT din România. Prin acest proiect, ne dorim atât construirea unei comunități de tineri care să contribuie la dezvoltarea durabilă a domeniului IT românesc, cât și la construirea unei comunități de antreprenori de succes și investitori în IT care să se implice activ în dezvoltarea tinerilor. Este o tabără de vară, în care participanții stau o săptămână departe de viața cotidiană și dezvoltă un plan de business, alături de traineri și invitați cu experiență și afaceri de succes. Până acum, am reușit să organizăm cinci ediții, la care au participat aproximativ 130 de tineri”, precizează tânăra din Cluj-Napoca.
Fiind familiarizată cu mediul de afaceri și intrând în contact cu foarte multe start-up-uri, Andreea Ghic susține că se gândește și la faptul că ar putea deveni antreprenor, deși afirmă că simte o satisfacție mai mare atunci când vede start-up-uri născute cu susținerea programelor în care este implicată. „Mă gândesc să am în viitor un start-up sau o parte dintr-un business care să mi se potrivească. Este dificil să fii antreprenor în România, cu nopți nedormite, planuri eșuate și multe «o luăm de la capăt». Vestea bună este că există de la an la an tot mai multe programe și oportunități pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial”, adaugă Andreea Ghic.