FacebookTwitterLinkedIn

Cu o vastă experiență în publicitate și marketing, Roxana Rugină activează acum în IT, unul dintre domeniile aflate pe val, care promite un potențial enorm de dezvoltare și noi oportunități. Nu este o noutate faptul că lipsa de resurse umane afectează grav dezvoltarea acestuia în România, fiind printre puținele ramuri în care există piață, dar nu sunt suficienți specialiști. Acestea au fost și motivele pentru care Roxana Rugină a ales să se întoarcă în țară, la Cluj,  pentru a pune bazele Simplon, model francez de întreprindere socială care propune un tip alternativ de educație în domeniul tehnologiei. Ideea i-a surâs în timpul perioadei de masterat, la Paris, când a participat la un bootcamp pentru a deveni developer web. „Ideea lor de a aduce mai multă diversitate în domeniul digital, mi-a plăcut și mi-am dorit foarte mult să replic modelul francez de întreprindere socială în România. Pe de altă parte, nevoia de resurse umane și talente în domeniul IT crește cu fiecare zi, deci era fix ceea ce căutam”, spune tânăra.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30”, EDIȚIA 2016

Roxana a fost, la rândul său, membră a primei generații Simplon din Franța: „Am simțit că acolo era locul meu, printre techies și geeks” și, cu toate că background-ul teoretic nu o recomanda ca „techie”, pasiunea pentru tehnologie, noile media și interdisciplinaritate au apropiat-o din ce în ce mai mult de domeniul digital, web development și, în final, programare. Totuși, experiența din anii de voluntariat, în care a deprins calități de project management, au ajutat-o să-și pună în practică ideile. „Nu am avut cunoștințe despre afaceri, dar consider că toate experiențele prin care am trecut m-au ajutat să înțeleg oamenii, piața, cum funcționează sistemele și toate cele care îmi sunt astăzi de folos în ceea ce fac”.

A adus în Cluj o replică a proiectului Simplon, pe care a încercat să o adapteze local. Simplon organizează cursuri de instruire și specializare în IT, contribuind direct la ocuparea forței de muncă și îmbunătățirea nivelului de pregătire al celor pasionați de tehnologie. Programul de trei până la șase luni intensive de training, numit și „dev bootcamp”, oferă burse care acoperă costul cursurilor pentru cei care vin din medii defavorizate sau care au nevoie de o reconversie profesională. Pe lângă bootcamp, Simplon organizează evenimente dedicate antreprenorilor, ateliere pentru copii, workshopuri pentru fete, femei sau angajații din companii care vor să învețe programare.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30” (2012-2016)

Printre proiectele susținute de Simplon Româna, pe lânga „dev bootcamps”, se numără și cursurile Digital Kids, unde copiii pot învăța programare prin joc și aplicații practice, SuperCoders, Rails Girls, Cluj Makers, Startup Weekend și Innovation Labs Cluj.

După părerea Roxanei, cea mai mare investiție în acest business a fost timpul, întrucât în primii doi ani a lucrat fără vacanțe și weekenduri libere. Totuși, se consideră norocoasă deoarece a avut mereu sprijinul celor dragi („cel mai mult m-a susținut prietenul meu francez, care s-a mutat la Cluj ca să fie alături de mine”) și încurajările partenerilor („am avut foarte multe discuții cu programatori și persoane din middle și top management, iar reacțiile lor m-au încurajat să merg înainte și să am răbdare”).

Deși a fost dificil de implementat, businessul său a avut un succes cu care Roxana se mândrește: „După primul bootcamp, 94% dintre absolvenţii noştri sunt acum angajaţi sau au un startup în domeniul IT. Asta nu poate decât să ne bucure şi să ne motiveze mai mult în munca noastră”. Ca perspectivă profesională țintește sus: își dorește ca proiectul său –  Simplon România – să fie un model de educație pentru viitorul industriei IT, deoarece „Noi nu oferim doar un training, ci schimbăm vieți”, conchide tânăra „techie”.

Roxana Rugină

28 ani

Co-Founder/CEO at Simplon Romania

A fondat Simplon România – un proiect care oferă celor pasionați de tehnologie cursuri intensive de educație digitală. Programul deține, de asemenea, o fundație care face fundraising și oferă cursuri gratuite celor defavorizați.

GALERII FOTO:

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2013

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2014

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2015

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2016