
Și-a descoperit pasiunea pentru tehnologie în clasa a IX-a, atunci când a lucrat pentru prima dată în Adobe Photoshop și ulterior a învățat să lucreze în mai multe programe de editare a pozelor, procesare 3D și creare de website-uri.
„Tot ce învățasem m-a ajutat în obținerea unor note foarte mari, deoarece făceam soft-uri educaționale cu care mergeam la diverse competiții pe care le câștigam. În clasa a XII-a devenise foarte clar pentru mine că viitorul meu trebuie să fie în IT, îmi doream fie să deschid o firmă, fie să lucrez pentru o multinațională. Așa că, după terminarea facultății, am deschis o firmă de servicii web”, spune Alexandru Păduraru, 27 de ani, care a studiat la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității din București. Așa a luat naștere Creative-Tim, un proiect intern din perioada în care Alexandru își fondase propria agenție de web design.
„După mai multe site-uri făcute, am realizat că mereu o luam de la zero când începeam un nou proiect, iar în 90% din cazuri, acel site conținea aceleași elemente web (butoane, carduri, formulare de logare, etc.) pe care noi le construiam și pentru alți clienți. Din dorința de a lucra mai eficient, am decis să facem un set de elemente standard pe care să le folosim ca punct de pornire pentru toți clienții noștri. (…) În felul acesta, puteam realiza un site mult mai rapid, timpul de execuție scăzând de la câteva săptămâni la câteva zile. (…) Când acest proiect intern a început să genereze mai multe încasări decât generam prin agenția de web design, am decis să ne mutăm toată echipa full-time și să renunțăm complet la a mai face site-uri pentru clienți”, povestește tânărul. Deși, la început, Alexandru Păduraru a pornit această afacere alături de un alt partener, în prezent, este singurul implicat în business, fiind acționar unic.
Vezi cum arată generația „30 sub 30” în 2019
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
În prezent, elementele de web design create de Creative-Tim sunt folosite de peste 680.000 de persoane și companii din întreaga lume, în peste 1,2 milioane de proiecte.
În 2018, Creative-Tim a avut vânzări globale de peste un milion de dolari. Afacerile, numărul de utilizatori și traficul pe site s-a dublat, iar numărul angajaților a ajuns la 14. Anul trecut, antreprenorul a investit în dezvoltarea unor tehnologii noi pentru aplicațiile mobile, eficientizarea modului de lucru cu tehnologiile web, tutoriale și educarea web developerilor.
De altfel, Alexandru Păduraru se implică în diferite comunități de start-up-uri și business – este mentor la diferite hackathoane și scrie articole educaționale. „Aș vrea ca alți antreprenori să învețe de la mine și să nu piardă 5 ani din viață experimentând ce am experimentat eu, când pot foarte ușor să reproducă ce am învățat eu, în doar 6 luni. Mi-aș fi dorit la început să am și eu mentori și să primesc ajutor, dar nu am avut parte de aceste lucruri”, mai spune Alexandru, care îi sfătuiește pe tinerii antreprenori să cunoască un număr cât mai mare de oameni, să citească și să nu fie orgolioși când vine vorba de business. Cea mai mare provocare pe care a întâmpinat-o ca antreprenor a fost crearea unui echilibru între viața personală și cea profesională, iar ca urmare plănuiește să creeze proceduri prin care deciziile să fie luate de echipa sa, iar el să se implice cât mai puțin. Creative-Tim a realizat proiecte Open Source, de care pot beneficia cei care nu au resurse financiare pentru a cumpăra produse, a sponsorizat 130 de hackathoane și a organizat câteva meet-up-uri locale, printre care primul Dribble Meetup din România – cea mai mare comunitate globală de designeri. Pe termen lung, Alexandru ar vrea să producă suficient capital pentru a susține creșterea companiei Creative-Tim, dar și să ajute antreprenorii aflați la început de drum prin mentorat și finanțări.
#thankyou Cui mulțumești pentru că te-a ajutat să îți depășești limitele?
Persoana care m-a influențat cel mai mult și care m-a ghidat către antreprenoriat este Mihai Mafteianu, care mi-a fost profesor și mentor. El m-a învățat tot ce știu acum în crearea unui business, în a da rapid o soluție și în a valida o idee.