FacebookTwitterLinkedIn

Alexandru Gavril a studiat Management în cadrul Academiei de Studii Economice și, deși după absolvire și-a găsit un job corporate, și-a dat seama că își dorește altceva, astfel că a ales să își încerce norocul în publicitate și a fondat, alături de câțiva prieteni, agenția Promocrat.

„Atunci când am început, nu aveam nici experiență academică, nici experiență de industrie, știam doar că publicitatea va fi un mediu interesant în care să creștem și în care să ne punem în valoare mixul de personalități. Totuși, eram outsideri, iar într-un domeniu de servicii în care contau și contează încă experiența, portofoliul, premiile și conexiunile, trebuia să luăm niște decizii pentru a putea începe să generăm business. Așadar, ne‑am poziționat ca agenție pentru start-upuri în România. În 2013, antreprenoriatul trecea printr-o perioadă de renaștere, în urma introducerii finanțărilor pentru microîntreprinderi din partea statului, deschiderea primelor hub-uri de coworking și propagarea ideii de Lean Startup”, spune Alex.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Promocrat este o agenție axată pe creație și promovare în mediul digital, având o echipă de 16 oameni. De la clienți start-up-uri, agenția a ajuns să lucreze și cu branduri din zona de servicii financiare și FMCG. Alex spune că oamenii care lucrează în agenție încă se consideră „outsideri”, făcând acest element parte din cultura organizațională, inclusiv când vine vorba de politica de recrutare.

„Lucrând cu start-up-uri, s-a dezvoltat o cultură antreprenorială puternică și în interiorul companiei. Astfel, am decis ca Promocrat să fie punctul de început pentru un studio de start-up-uri în care primul nostru experiment public este «Învie Tradiția»”, spune el. Acesta este un proiect care își propune să mențină vii tradițiile românești, prin crearea unor canale de distribuție pentru meșteșugarii români. „Învie Tradiția” funcționează momentan ca un magazin online, însă planurile fondatorilor sunt să se extindă și în zona de merchandising, producție proprie, cursuri și evenimente.

Alex Gavril mai deține și rolul de Marketing Manager în cadrul Plant an App, o platformă de dezvoltare low-code, lansată oficial în noiembrie 2019, care ajută companiile din toată lumea să își accelereze transformarea digitală, fondată de antreprenorul Bogdan Lițescu.

Platforma Plant an App nu se adresează doar companiilor de IT, ci mai degrabă tuturor organizațiilor care se confruntă cu probleme de dezvoltare și transformare digitală.

„L-am cunoscut pe Bogdan la un program de învățare pe subiecte legate de antreprenoriat/scale-up și ne era evident încă de pe atunci că avem multe lucruri în comun. În 2019, Plant an App a fost invitat să participe la faimosul accelerator de business 500 Start-ups în San Francisco. Odată cu această invitație, a venit o invitație și către mine de a mă alătura echipei pentru această aventură. Trebuie să recunosc că a fost o experiență pe care mi-am dorit-o dintotdeauna, dar nu aș fi zis «da» dacă nu era vorba de Plant an App, un start-up cu echipă și tehnologie în care nu am niciun dubiu asupra succesului. Așadar, am zis «da» acestei aventuri în Silicon Valley și unui rol de coordonare a activităților de marketing, atât pe planul intern, dar și în relație cu agențiile externe de marketing”, adaugă Alex, care este și asociat în Plant an App, cu acțiuni minoritare, prin practica de equity-sharing la nivel de companie.

Astfel, Plant an App, care are o echipă de 16 persoane, cea mai mare parte dintre acestea în București, iar restul în San Francisco, a participat pe 26 martie la Demo Day, sesiunea de pitch-uri finale a acceleratorului de business 500 Startups, eveniment care a reunit peste 1.600 de investitori din întreaga lume.

Ca obiective pentru anul acesta, start-up-ul și-a propus să ridice o rundă de finanțare și să își extindă prezența pe piața americană, în condițiile în care aproape toți clienții săi sunt din afara țării.

Plant an App țintește să fie unul dintre principalii jucători de pe piața globală de low-code, estimată la 52 de miliarde de dolari anual, și, de asemenea, să fie „un nou unicorn născut în România”, după cum afirma Bogdan Lițescu recent pentru Forbes România.

Pe viitor, Alex plănuiește să se mai implice și în alte două start-up-uri pornite în Promocrat, specializate în tehnologie și streaming, precum și în proiecte sociale.