FacebookTwitterLinkedIn

1. Petrom. Compania care extrage aproape tot petrolul din producția internă are toate motivele să se teamă. Rafinarea și distribuția merg pe zero iar profitul vine aproape exclusiv din activitatea de extracție, unde redevențele au fost minuscule. Anul acesta, Petrom a beneficiat de o amânare de la plata redevențelor, de care speră să mai aibă parte încă un an.

2. Romgaz. Principalul producător de gaze naturale, listat parțial în 2013, este companie de stat și pare la adăpost de subiectul redevențelor. În realitate, însă, prețul gazelor este ținut jos printr-un artificiu contabil care transferă profitul în buzunarele companiei. O redevență mai mare în cazul gazelor naturale ar muta câteva sute de milioane de euro din buzunarul Romgaz (dar și al Petrom!) în vistieria statului.

3. Hidroelectrica. Producătorul de electricitate încă nu a fost listat, însă această operațiune este iminentă, iar Fondul Proprietatea deține deja 20% dintre acțiuni. Compania poate obține profituri spectaculoase (până recent mutate în buzunarele „băieților deștepți“) pe seama faptului că produce „curent ieftin“. În realitate, curentul vândut este ieftin pentru că statul nu mai încasează câștigurile de capital cuvenite după amortizarea hidrocentralelor, dar și pentru că nu compensează prin mărirea redevenței pentru apa uzinată – o altă posibilă sursă facilă de venituri la buget.§