
Cum apreciați „cultura” coaching-ului în România?
Comparativ cu anul 1997, când am intrat pe piață, iar oamenii încă nu auziseră de coaching, în prezent conceptul este larg cunoscut, dar nu neapărat foarte răspândit ca practică, mai ales dacă vorbim despre executive coaching. Este o nișă pe care lucrăm cu managerii din companiile mari, acestea fiind cele care accesează mai mult astfel de servicii în România.
În prezent e o inflație de coaches, de toate vârstele. Modul meu de diferențiere a fost să mă duc la Insead și să fac acest Executive Master in Coaching and Consulting for Change, master care are abordarea psihodinamică de care spuneam și care, cred eu, este esențială pentru a observa tipare, a trece peste obstacole interne și a construi pe o fundație sănătoasă.
Cum s-a schimbat modul cum este privit coachingul în ultimii ani?
Coachingul e încă văzut ca o rezolvare de probleme, ca ceva punitiv – te duci „la reparat” și nu ca un acompaniament necesar. În acest moment, mulți angajați sunt îndrumați către un program de coaching pentru că nu performează – nu comunică bine, nu sunt buni manageri etc.
Eu văd coachingul ca pe „Jiminy Cricket”, vocea rațiunii, care e cu tine tot timpul, care te întreabă: „Te-ai gândit la ce vrei să faci? E bine?” Însă rar se întâmplă ca un om să apeleze la coaching pentru că vrea să aibă pe cineva lângă el care îi poate oferi și alte perspective. Majoritatea caută să rezolve o problemă.
Care sunt cele mai importante tendințe în domeniul motivării angajaților în prezent?
Oamenilor le place să le arăți că îți pasă de ei. Beneficiile trebuie personalizate. De exemplu, același abonament la sală nu îi va motiva pe toți la fel. E important ca oamenii să aibă flexbilitate și să poată alege din pachetul de beneficii. De asemenea, trebuie să respecți nevoia de vacanță, de personal, să te interesezi de oameni, să afli dacă și de ce sunt stresați, să îi ajuți cu sfaturi atunci când au nevoie.
Care sunt cele mai importante greșeli pe care le fac liderii companiilor din România în prezent?
Cred că ce ar ajuta enorm ca programul de coaching să aibă impact și ca oamenii să schimbe într-adevăr lucruri la ei ar fi ca managerii să aibă o discuție prealabilă cu ei, să le explice de ce e nevoie să recurgă la coaching, care este scopul și cu ce îi va ajuta pe termen mediu și lung. Unii clienți ne cer să îi spunem noi omului care vine la coaching care e problema de fapt. Iar noi îi spunem, dar nu avem o credibilitate la fel de mare ca managerul lui, pentru că nu îl cunoaștem la fel de bine. Ar ajuta ca cineva din companie, fie șeful direct sau un general manager să aibă o discuție cu persoana respectivă. Coach-ul e doar un intermediar și atunci, dacă informația vine exclusiv din această direcție, omul e debusolat și dezvoltarea nu e sustenabilă.
Care sunt principalele puncte ale strategiei Interact pentru acest an?
Anul acesta urmărim trei direcții strategice: prima este legată de cifra de afaceri și profitablitate, a doua este legată de motivarea angajaților și de dezvoltarea lor profesională, iar a treia direcție se concentrează pe acele acțiuni care ne ajută să ne transformăm clienții în fani.
Profitabilitatea a devenit direcție strategică deoarece perioada 2009 – 2014 a fost mai dificilă. Când vine criza, prima dată se taie bugetele de training. Astfel că în acea perioadă nu ne-am gândit la profit, ci la cum să ne adaptăm. A fost foarte important ca noi să fim flexibili. În 2009 făceam cursuri de change management și traininguri interne ca să fim flexibili și mai agili. De 2-3 ani lucrurile au început să se schimbe și putem să ne gândim și la profit.
Cum au evoluat principalele repere ale activității Interact în ultimul an (cifră de afaceri, profit etc.) și care sunt estimările pentru acest an?
Facem training, coaching și consultanță. Programele de training, fie că vorbim de limbi străine, comunicare, cursuri de vânzări sau Emergenetics, continuă să aducă cel mai mare profit.
Însă dacă ne uităm la ce s-a întâmplat anul trecut, cele mai profitabile au fost conferințele de leadership și programele gândite special pentru câte un client – soluții personalizate, pe care le-am creat cu oameni din Interact sau cu parteneri ai Interact din diverse țări.
Ca strategie, anul acesta ne concentrăm pe Emergenetics, simulări de business și „Think on Your Feet” – un program de structurare a ideilor astfel încât să le prezinți cu impact, să vorbești clar, concis și la obiect și să faci față unor întrebări dificile din partea publicului, angajaților, presei.