FacebookTwitterLinkedIn

Au avut loc 110 tranzacții în România anului 2019, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, în timp ce, în 2018, numărul tranzacțiilor a fost de 98, iar în anul anterior 106. Potrivit unei analize Deloitte, valoarea totală a tranzacțiilor în 2019, inclusiv a tranzacțiilor care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 4-4,4 miliarde de euro, comparativ cu o valoare de 3,8 – 4,3 miliarde de euro în 2018. Tranzacțiile cu valoare comunicată au totalizat 1,7 miliarde de euro în 2019, în timp ce în anul 2018 valoarea acestora s-a ridicat la 1,9 miliarde de euro.

Investitorii financiari au avut o activitate semnificativă în 2019 pe partea de cumpărare, cu un total de 22 de tranzacții. Printre acestea se numără achiziția CME (inclusiv Pro TV) de către PPF, intrarea Blackstone în acționariatul Superbet, intrarea Greenbridge în România, cele trei achiziții realizate de către CEE Equity, achizițiile Innova, Abris și Highlander (câte două tranzacții fiecare), investiția realizată de către The Rohatyn Group în Amethyst Radiotherapy și cea mai recentă rundă de finanțare a UiPath.

Din totalul tranzacțiilor, nouă au avut o valoare declarată sau estimată de peste 100 de milioane de euro, în scădere față de 2018, când numărul acestora a fost de 14. De altfel, tranzacții spectaculoase au avut loc atât în imobiliare, cât și în sectorul bancar, în IT sau în industria farmaceutică. Valoarea medie a tranzacțiilor cu valoare comunicată, exceptând mega-tranzacția UiPath, a fost în 2019 de 52 de milioane de euro.

Una dintre cele mai așteptate tranzacții de anul trecut a fost realizată ca urmare a achiziției de către grupul de investiții PPF a Central European Media Enterprises (CME) cu activități în cinci state din regiune, care în România deține PRO TV, de la compania americană AT&T. Valoarea de piață a tranzacției nu a fost comunicată, însă, potrivit estimărilor, aceasta a depășit suma de 2 miliarde de dolari. Fondul de investiții PPF este prezent în România cu activități imobiliare, având clădirile Metropolis Centre și Crystal Tower din București, și în domeniul e-commerce, prin platforma Mall Group. PPF Group a fost fondat în anul 1991 de către Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia și unul dintre cei mai bogați afaceriști din Europa Centrală și de Est, având o avere estimată de Forbes SUA la peste 14 miliarde de dolari.

Poate cea mai spectaculoasă mișcare de pe piața de M&A de anul trecut a fost reprezentată de runda de finanțare în valoare de 500 de milioane de euro obținută de către UiPath, compania fondată de cel mai bogat român, Daniel Dines. În urma acestei runde de finanțare, UiPath a ajuns la o evaluare de 7 miliarde de dolari, devenind una din companiile de enterprise software cu cea mai mare creștere și una din cele mai valoroase companii de RPA din lume. În acest context, 2020 poate fi anul în care UiPath ar putea ajunge primul decacorn al Europei (prima companie care ajunge la o evaluare de peste 10 miliarde de dolari).

Nici piața imobiliară nu s-a lăsat mai prejos în 2019, iar pentru anul în curs nu sunt multe semne de pesimism. În același timp, apetitul pentru investiții imobiliare al dezvoltatorilor locali pare mai mare ca niciodată. De altfel, în 2019 s-a consemnat cea mai importantă tranzacție în sectorul imobiliar local, în valoare de peste 300 de milioane de euro, reprezentată de achiziția de către AFI Europe a portofoliului de birouri al NEPI Rockastle, constând în patru clădiri de birouri – Floreasca Business Park, The Lakeview, Aviatorilor 8 (București), City Business Centre (Timișoara). Tot în categoria tranzacțiilor de peste 100 de milioane de euro intră și preluarea de către fondul de investiții MAS Real Estate a unui portofoliu de nouă centre comerciale din Roman, Baia Mare, Slobozia, Focșani, Râmnicu Sărat, Târgu Secuiesc, Făgăraș, Gheorgheni, Sebeș.

După ce în 2018 au fost protagoniștii celei mai mari tranzacții de real-estate, după achiziția proiectului The Bridge din Capitală, frații Pavăl, fondatorii Dedeman, și-au îndreptat în anul 2019 atenția și către piețele secundare, achiziționând clădirea de birouri The Office din Cluj-Napoca de la Ovidiu Șandor și NEPI Rockastle, într-o tranzacție estimată la 130 de milioane de euro. Aceștia au fost în ultimii ani unii dintre cei mai activi investitori din România, având la îndemână suficiente resurse pentru a-și extinde portofoliul. Numai în ultimii ani, cei doi băcăuani și-au trecut în portofoliu participații în companii importante precum Alro Slatina, Cemacon Cluj, Electrica sau Antibiotice Iași. Ținând cont de activitatea fondatorilor Dedeman din ultima perioadă, este de așteptat ca aceștia să își mențină apetitul și în 2020 și să își constituie expansiunea, mai ales prin intermediul Pavăl Holding, companie cu capital social de 1 miliard de euro. În plus, interesul celor doi băcăuani, ajunși pe a doua poziție în clasamentul celor mai bogați români, se va extinde și către investiții în firme mici și mijlocii, înființând în acest scop fondul de private equity Equiliant Capital. Fondul va fi finanţat integral de Pavăl Holding și va fi condus de Laurenţiu Ciocîrlan, fost şef al departamentului de investiţitii al Raiffeisen şi cel care a coordonat unele dintre cele mai mari listări de la bursa românească.

În 2020 vom asista cu siguranță la noi tranzacții spectaculoase, din moment ce mulți jucători importanți din diverse sectoare și-au anunțat deja intenția sau au lăsat să se înțeleagă că se gândesc la un exit, în timp ce alți jucători din piață își doresc consolidarea operațiunilor prin realizarea de noi achiziții. În 2019, grupul ceh de energie CEZ a lansat procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, iar în acest an am putea vedea concretizarea acestei tranzacții. În plus, Telekom, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de telecom, ar putea să fie achiziționat total sau parțial de jucători, precum Digi sau Vodafone.

În contextul în care mediul macroeconomic al României rămâne stabil, iar creșterea economică se va menține la cote destul de ridicate, 2020 este un an plin de optimism pe piața de fuziuni și achiziții. Interesul unor jucători importanți prezenți și în România pentru a realiza noi achiziții este în continuă creștere, iar în acest an vor fi finalizate sau demarate noi tranzacții impresionante. Pe de altă parte, și pentru antreprenorii locali pare că este cea mai bună perioadă pentru a-și vinde business-urile, astfel că în 2020 am putea înregistra un nou record în ceea ce privește numărul de tranzacții.