Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

19 pentru 2019- Un butoi cu pulbere

De când Donald Trump a devenit președintele SUA, relațiile transatlantice s-au erodat. Occidentul traversează o profundă criză de identitate, care se va manifesta și pe parcursul anului 2019.
060 dosar 1 extern

Marea Britanie urmează să părăsească formal UE în luna martie a anului 2019, iar negocierile dintre Bruxelles și Londra au fost capul de afiș al ultimei perioade. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Marii Britanii şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici, iar mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat în semn de protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Cu toatea acestea, incertitudinea planează în continuare asupra planului Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, în contextul în care acordul pe tema Brexit a fost respins de Parlamentul de la Londra. Chiar și în scenariul în care Marea Britanie va părăsi, conform planului, UE în martie 2019, criza politică de la Londra va continua să producă efecte negative asupra mediului politic și economic, prelungind starea de instabilitate atât din Marea Britanie, cât și din UE.

Pe lângă lovitura dată UE, referendumul prin care britanicii au decis ca țara lor să părăsească UE a generat și o amplă criză internă, din moment ce Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor au transmis că își doresc rămânerea în Blocul comunitar, amenințând chiar cu independența. Astfel, ieșirea din UE pune în pericol chiar unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord şi alimentând mişcarea proindependenţă în Scoţia.

În scenariul pesimist, lipsa unui acord cu UE ar putea provoca efecte mai grave pentru Marea Britanie decât criza financiară izbucnită în 2008. Astfel, economia britanică ar putea să fie mai grav afectată de producerea unei ieșiri din UE în mod dezordonat decât criza financiară din urmă cu un deceniu. Banca Angliei a avertizat, prin intermediul unui raport, că economia Marii Britanii riscă să se diminueze cu 8% în doar un an, comparativ cu 6,25% în timpul crizei financiare, din cauza lipsei de credibilitate a Londrei pe pieţele financiare şi a întârzierilor în procedurile vamale. Mai mult decât atât, în cazul unui astfel de scenariu, rata șomajului ar putea să atingă pragul de 7,5%, lira sterlină ar putea scădea cu până la 25%, iar inflația ar putea crește până peste 6%, a avertizat Banca Angliei. De asemenea, Un „Brexit dezordonat” presupune revenirea Marii Britanii la reglementările generale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, lipsa unor tratate comerciale bilaterale până în anul 2022 şi pierderea accesului Londrei la acordurile Uniunii Europene cu ţări terţe. Potrivit unui studiu realizat de EY, citat de Bloomberg, bănci, asigurători și companii financiare intenționează să transfere active în valoare de 1.000 de miliarde de dolari din Marea Britanie către restul Europei, pe măsură ce incertitudinile legate de Brexit capătă amploare.

Într-un an în care Uniunea Europeană va suferi profunde schimbări structurale, vor avea loc și alegeri europarlamentare, în urma cărora reprezentanți ai partidelor extremiste și eurosceptice vor câștiga un număr semnificativ de mandate în Parlamentul European. Miza primelor alegeri europene după producerea Brexit-ului este dată de câștigarea luptei pentru păstrarea valorilor care stau la baza UE. Europenii vor alege dacă vor proteja valorile care au adus pace și prosperitate pe bătrânul continent sau dacă se vor lăsa seduși de discursul extremist și eurofob care a aruncat Europa în haos în secolul al XX-lea. Alegerile din anul 2019 sunt cadrul perfect pentru ascensiunea populiştilor şi naţionaliştilor.

Potrivit sondajelor, problema imigraţiei este dominantă în majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene. Partidele naţionaliste, printre care Liga, formaţiune politică de extremă‑dreaptă condusă de ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, Alternativa pentru Germania şi Partidul Democrat din Suedia, vor profita în cadrul campaniei de actualele dispute. Per total, majoritatea pro-UE va rezista, dar viitorul Parlament va fi probabil mult mai divizat. Odată cu un un nou Legislativ european vom avea și un nou președinte al Comisiei Europene, iar în „pole position“ se află candidații susținuți de Partidul Popular European și de Partidul Socialiștilor Europeni, Manfred Weber, respectiv Frans Timmermans.

 

Donald Trump și arta impredictibilității

De când a devenit președintele SUAe, Donald Trump a dezvoltat o adevărată artă a impredictibilității, luând prin surprindere atât aliații SUA, cât și competitorii de pe arena internațională. În 2018, președintele american a pus în practică promisiunile asumate în timpul campaniei electorale, ducând o politică agresivă mai ales în sfera comercială, iar principala țintă a liderului de la Casa Albă a fost și va fi China. În luna martie a anului precedent, Trump a anunțat aplicarea unor taxe vamale suplimentare, vizând importurile de oţel şi aluminiu din mai multe ţări, inclusiv China, dar şi ţări aliate. A urmat impunerea de tarife suplimentare asupra unor importuri din China în valoare totală de 250 de miliarde de dolari. În replică, UE, China şi alte ţări au adoptat măsuri de retorsiune împotriva unor produse fabricate în Statele Unite, care au produs efecte negative asupra economiei americane. Ulterior, Trump a suspendat decizia de impunere de taxe vamale suplimentare asupra vehiculelor importate din ţările UE, iar în noiembrie, a încheiat cu președintele chinez Xi Jinping un armistițiu comercial. Cu toate acestea, parafarea acestui armistițiu fragil nu pune capăt disputei comerciale dintre Washington și Beijing, așa că subiectul va continua să fie unul de maximă importanță și în 2019. În schimb, după lungi negocieri, Trump a reușit să renegocieze cu Canada și Mexic acordul NAFTA, fiind una dintre reușitele sale importante.

În 2018, deciziile controversate ale lui Donald Trump au adâncit ruptura dintre Statele Unite și Uniunea Europeană. Prin mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim, retragerea din Acordul Nuclear cu Iranul, dar și criticile aduse liderilor europeni, Donald Trump nu a făcut altceva decât să renunțe la abordarea multilaterală a precedentei administrații de la Washington, atrăgând, în același timp, antipatia europenilor. Ruptura dintre SUA și aliații tradiționali a fost amplificată și de criticile lansate de președintele american celorlalte state membre NATO care nu își respectă angajamentul asumat de a aloca 2% din PIB pentru apărare, Germania fiind țara cea mai vizată de criticile imprevizibilului președinte american.

Pare că orice decizie a lui Donald Trump sparge toate fundamentele clasice ale relațiilor internaționale, aranjamente de securitate, dar și legăturile cu aliații. Statele Unite par că au devenit dirijate de politica bunului plac a președintelui Trump, iar figurile care aduceau echilibru în administrație, care dădeau substanță politicilor și stabilitate, au dispărut rând pe rând. Nici pe plan intern Donald Trump nu a fost mai ponderat, lansând atacuri la adresa secretarului Trezoreriei, Steven Mnuchin, dar și la adresa șefului FED. Acțiunile lui Trump au afectat puternic și Bursa de pe Wall Street, iar lumea întreagă s-a cutremurat în fața celei mai mari scăderi a burselor înregistrate de la criză și până în prezent, pentru că Trump vrea să-l schimbe pe șeful finanțelor americane, Jerome Powell, președintele Federal Reserve, numit la propun erea lui Mnuchin, nemulțumit de creșterea dobânzilor.

Anul 2019 va fi și el haotic, iar Donald Trump nu își va schimba stilul care l-a consacrat, mai ales dacă ținem cont că în anul următor vor avea loc noi alegeri prezidențiale în SUA, iar liderul de la Casa Alba va trebui să acorde o atenție tot mai mare sondajelor de opinie. În plus, Donald Trump va avea de gestionat dosare externe importante, precum criza nord-coreeană sau relațiile comerciale cu China, iar disputele interne se vor accentua, mai ales în contextul în care Democrații au obținut controlul Camerei Reprezentanților, aceștia contestând puternic ideile lui Trump, în special pe aceea de a construi un zid la granița cu Mexicul.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii