Cautare
, Forbes Staff

Lideri |
|

19 pentru 2019- Lupta titanilor

Dacă în ultimii ani Ion Țiriac nu a avut prea mari emoții pentru ocuparea primei trepte a clasamentului celor mai bogați români, în 2019 fostul tenismen își vede amenințată poziția.
090 dosar 8 titani 1

Soarta a sute de mii de români depinde de acțiunile celor mai puternici oameni de afaceri din țară,  iar poziția unora dintre ei, precum cea a lui Ion Țiriac, a fost stabilă în ultimii ani, însă alți oameni de afaceri au fost mult mai dinamici și au avut o ascensiune fulminantă. În Forbes 500 ediția 2018, omul de afaceri Ion Țiriac a avut o avere estimată la 5,6 miliarde de lei, fiind al patrulea an consecutiv în care ocupă prima poziție în clasamentul miliardarilor din România. Cu toate acestea, în 2019 fostul tenismen ar putea să fie detronat de către frații Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, a căror expansiune pare să nu cunoască limite. Dacă în 2017 Ion Țiriac era liderul detașat al clasamentului, având un avans de circa 1,3 miliarde de lei față de fondatorii Dedeman, în 2018 diferența dintre ei s-a redus la 400 de milioane de lei, iar în anul 2019 am putea asista la o schimbare a liderului.

Cu o strategie gândită aproape matematic – de altfel, cei doi sunt matematicieni de profesie – Dragoș și Adrian Pavăl și-au consolidat poziția, mai ales datorită dezvoltării brandului Dedeman. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, fraţii Dragoş Pavăl şi Adrian Pavăl, cei doi antreprenori băcăuani care au pus bazele retailerului de bricolaj Dedeman, una dintre puținele companii cu acționariat 100% românesc ce ţine piept multinaţionalelor prezente pe această piaţă, au reuşit să ajungă de la o simplă afacere locală la un adevărat brand național. Dedeman a avut o cifră de afaceri de aproape 1,4 miliarde de euro în 2017, fiind cea mai mare companie antreprenorială românească. Dedeman are peste 10.000 de angajați și 49 de magazine de bricolaj, două centre logistice și un parc auto propriu. În contextul în care puține companii cu capital 100% românesc au reușit să țină piept marilor jucători veniți din Occident, să supraviețuiască și să câștige bătălia în fața acestora, Dedeman și modelul de business implementat de frații Pavăl reprezintă o adevărată sursă de inspirație pentru tânăra generație de antreprenori din România.

„Am înființat compania Dedeman la scurt timp după Revoluție, în anul 1992. Pe atunci încă nu îndrăzneam să visăm atât de departe și nici nu aveam prea multe exemple în jur spre care să tindem. Însă am constatat pe parcurs că momentul a fost cum nu se poate mai oportun pentru a porni în această călătorie. Treptat, fără ca măcar să știm ce însemna cuvântul, deveneam antreprenori, muncind și învățând din greșeli. Ascensiunea pe care a cunoscut-o compania noastră a fost favorizată de numeroși factori, însă cred că norocul a jucat un rol esențial în tot acest parcurs: norocul de a avea vârsta potrivită la Revoluție, norocul de a ne înconjura de oameni talentați care ne-au urmat și alături de care am edificat fundamentele succesului, norocul de a ne dezvolta într-un mediu economic nu foarte prietenos, dar care ne-a ajutat să fim astăzi suficient de pregătiți să transformăm o situație dificilă într-una favorabilă”, a precizat Dragoș Pavăl.

Brandul Dedeman s-a consolidat treptat şi a început să crească, devenind unul dintre marii jucători din domeniu. În continuare, Dedeman nu dă semne de oboseală, ci este în plin proces de extindere.

„Strategia pe termen scurt și mediu a companiei Dedeman vizează consolidarea poziției actuale pe piață, precum și extinderea rețelei de magazine, prin noi investiții. De asemenea, vom continua să punem accent pe dezvoltarea și modernizarea magazinului online. Obiectivul nostru este să atingem numărul de 55 de magazine la nivel național. Avem în plan și conceperea unui format de magazin destinat orașelor mai mici, unde puterea de cumpărare este mai scăzută. Totodată, investim în modernizarea și extinderea magazinelor deja existente, pentru a le aduce la standarde cât mai apropiate de cele recent inaugurate. Astfel, putem oferi același confort și aceleași servicii de calitate tuturor clienților noștri”, adaugă Dragoș Pavăl.

În plus, Dedeman a fost a doua cea mai valoroasă companie din România, după Banca Transilvania, potrivit Forbes 500 ediția 2018. Odată cu succesul Dedeman, orizontul fraților Pavăl s-a lărgit semnificativ, motiv pentru care cei doi băcăuani au atacat și alte piețe, adăugându-și în portofoliu companii de renume și investiții notabile. La începutul lunii august a anului anterior, Dedeman a fost protagonistul celei mai importante tranzacții de real estate din 2018 din România, după ce Forte Partners a semnat vânzarea integrală a proiectului de birouri The Bridge către Dedeman. Proiectul The Bridge cuprinde trei faze și va avea o suprafață de aproximativ 80.000 metri pătrați. Prima faza a fost închiriată integral către chiriași precum BCR și IBM, a doua fază se află în construcție și a fost preînchiriată către UPC, Schlumberger și Medicover, iar faza a treia se află în stadiul de pregătire.

„Piața imobiliară este în continuare o piață cu mult potențial și o analizăm cu atenție și în perioada următoare. De asemenea, am investit și urmează să investim în agricultură, în logistică, dar și în companii antreprenoriale locale pe care le vom selecta cu grijă”, a precizat Dragoș Pavăl.

Mai mult decât atât, Dedeman a preluat anul trecut o participaţie de peste 50% din producătorul de cărămizi Cemacon din Cluj-Napoca. Tranzacţia a inclus companiile Cemacon SA şi Cemacon Real Estate. Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl au ajuns să dețină 59% din producătorul de cărămizi Cemacon Cluj, prin intermediul firmelor PIF Industrial şi Dedeman. Cei doi oameni de afaceri care controlează retailerul de bricolaj Dedeman au devenit activi pe piaţa de capital în urmă cu un an, atunci când, pe lângă achiziţiile din cadrul Cemacon, aceştia au ajuns să deţină două pachete de câte apoximativ 5% în cadrul companiilor energetice Electrica, Transelectrica şi Conpet.

Ulterior, cei doi antreprenori au înființat Pavăl Holding, o companie cu un capital social de un miliard de euro, reprezentând cea mai mare deținere directă a unor oameni de afaceri români. Pavăl Holding este și cea mai mare companie înființată în anul 2018 în România, după valoarea capitalului social, iar acțiunile sunt distribuite între Dragoș Pavăl (60%) și Adrian Pavăl (40%). Capitalul companiei de tip holding a fost desemnat pe baza evaluării participaţiilor deţinute de cei doi antreprenori la compania Dedeman.

Una dintre știrile sfârșitului anului 2018 i-a avut în prim-plan tot pe fondatorii Dedeman. Prin intermediul Pavăl Holding, fondatorii Dedeman au achiziționat un pachet de acțiuni de 23,16% din producătorul de aluminiu Alro Slatina, singurul producător de aluminiu din țară și unul dintre cei mai mari din Europa, în schimbul a circa 496 milioane de lei. Efectuat la prețul de 3,00 lei/acțiune al plasamentului privat, schimbul s-a ridicat la 495,99 milioane lei (106,44 milioane euro), reprezentând peste 2 treimi din operațiunea de piață prin care companiile Vimetco și Conef, care controlează Alro, au vândut 33,7% din titluri.

De cealaltă parte, Ion Țiriac pare că se pregătește de criză, mai ales în contextul în care a anunțat că își va restructura holdingul, aducându-l a conducere pe managerul lui de criză, Petru Văduva. Acesta este cel care reușise să restructureze holdingul Țiriac chiar la începutul crizei, într-un moment în care omul de afaceri avea aproape în totalitate expuneri în sectoare ciclice de activitate (auto și imobiliare în special), care s-au prăbușit. Practic, primul mandat al lui Văduva s-a suprapus peste cea mai neagră perioadă a economiei românești (ianuarie 2009 – iunie 2011). Văduva luat decizii dure, dar care au salvat pe termen lung holdingul celui mai bogat român. A tăiat dramatic prețul mașinilor și a căutat soluții pentru reducerea stocului uriaș cu care l-a prins criza pe Ion Țiriac în curtea dealerilor săi. A stopat și vânzările de apartamente din cadrul proiectelor rezidențiale pe care Țiriac Holdings le dezvolta, precum Residenz sau Stejarii, dar a continuat construcția lor. Tot în perioada primului mandat al lui Văduva, Ion Țiriac a transformat câteva oportunități de piață în cash-ul atât de necesar pe vreme de criză și a ieșit din importul de mașini Ford sau Mercedes-Benz. Acum, Văduva preia un holding într-o stare mult mai bună decât în 2009, mai ales după ce, sub conducerea lui Dragoş Dinu, a fost restructurată şi consolidată divizia auto a Grupului Ţiriac, în timp ce în zona imobiliară au fost dezvoltate și anunțate noi proiecte.

Între timp, Țiriac și-a vândut și participația pe care o deținea în cadrul Metro Cash & Carry România, precum și pe cea din cadrul UniCredit Țiriac Bank (devenită UniCredit România), devenind „cel mai lichid“ dintre români.

În domeniul financiar însă, Țiriac continuă să dețină o companie de leasing și aproape jumătate din asiguratorul Allianz – Țiriac, un joint venture cu gigantul german, care a înregistrat anul trecut prime brute subscrise de peste 1,2 miliarde de lei.

Cu toate că Ion Țiriac și fondatorii Dedeman par să fie favoriți în lupta pentru prima poziție în clasamentul Forbes 500 din 2019, doi antreprenori surpriză ar putea să le ia fața celor doi. Este vorba de Daniel Dines și Marius Tîrcă, a căror avere era, în 2018, de 4 miliarde de lei. Cei doi sunt fondatorii uneia dintre cele mai dinamice companii românești, UiPath, specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA), care a devenit în luna martie a anului trecut primul unicorn românesc. Ulterior, compania a atins o valoare de trei miliarde de dolari, are peste 1.800 de clienți globali și desfășoară operațiuni în 16 țări. În contextul în care planurile fondatorilor UiPath sunt ca, în 2-3 ani, să listeze compania pe NASDAQ (bursa americană unde sunt listate companiile tehnologice) și să mai deschidă alte centre de dezvoltare în România, India și Seattle, Daniel Dines și Marius Tîrcă sunt pretendenți importanți pentru prima poziție în clasamentul celor mai bogați români. Daniel Dines spune că UiPath deține 80% din piața de RPA, alături de alte două companii, una din SUA și una din Marea Britanie. Însă această piață se află abia la început, iar potențialul UiPath este să ajungă la o valoare de zeci de miliarde de dolari, astfel că Daniel Dines și Marius Tîrcă ar putea să devină în perioada următoare nu numai cei mai bogați români, ci și unii dintre cei mai bogați oameni din lume.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii