FacebookTwitterLinkedIn

România a înregistrat în 2018 cel mai bun rezultat agricol din istorie, în condițiile în care producția record de grâu și porumb a plasat cifra de afaceri din agricultură aproape de nivelul de 8 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de KeysFin.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, producția de grâu din 2018 a fost mai mare cu 200.000 de tone față de 2017, depășind 10 milioane de tone, iar cea de porumb a fost de peste 18 milioane de tone, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât a recoltat Franța. În acest context, România devine cel mai mare producător european de porumb.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Eurostat, România a ajuns să asigure peste 27% din producţia totală de porumb din Uniunea Europeană, după ce în 2018 a avut cea mai mare producţie de porumb din istoria ţării, de 18,9 milioane de tone. Este pentru a doua oară când România ocupă primul loc la nivelul UE la acest capitol. Recolta totală de cereale în 2018 a fost de peste 31,8 milioane de tone, cea mai mare din istorie, România clasându-se pe locul trei în UE la producția de cereale.

Potrivit analiștilor KeysFin, performanțele remarcabile din sectorul agricol se datorează investițiilor semnificative din acest sector.

„S-au făcut investiții semnificative în optimizarea fluxurilor de producție, de la folosirea unor semințe performante la eficientizarea și modernizarea lucrărilor de întreținere a culturilor și recoltare mecanizată, inclusiv prin monitorizarea prin satelit. Din multe puncte de vedere, agricultura românească a făcut pași uriași spre modernizare, iar efectele se văd în recoltele tot mai mari, de la an la an”, afirmă analiștii KeysFin.

În prezent, în agriculutura românească activează peste 12.700 de companii specializate în cultivarea plantelor, care au generat anul trecut peste 64% din totalul afacerilor din agricultură. Cu creșterea animalelor se ocupă peste 3.247 de firme (29% din totalul cifrei de afaceri), iar în sectorul activităților agricole mixte activează 1272 companii, care asigură 7,6% din totalul business-ului din agricultură.

Afacerile din agricultură au crescut cu 20,7% în 2017 față de 2013 și cu 6,8% față de 2016, la nivelul de 35 miliarde de lei, iar trendul se va menține și în 2019.

Anul trecut, cel mai mare producător local după suprafaţa cultivată a fost Agricost (ferma Insula Mare a Brăilei), cea mai mare fermă de cereale şi oleaginoase din România, deţinută de arabii de la Al Dahra, potrivit Ministerului Agriculturii, pe baza datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Agricost exploatează peste 56.000 de hectare. Următoarele poziţii în topul celor mai mari producători de porumb în 2018 sunt ocupate de companiile Comcereal şi Transavia. Comcereal Vaslui (CCEV) este una dintre principalele firme ale grupului Racova. Al patrulea cel mai mare beneficiar de subvenţie din 2018 pentru suprafaţa de porumb cultivată a fost Oltyre, companie controlată de Mihai Anghel. Compania AgroChirnogi din Călăraşi, deţinută de omul de afaceri libanez El Khalil, s-a situat pe locul cinci în topul subvenţiilor atrase după suprafaţă de porumb cultivată.

În plus, interesul pentru agricultură este tot mai mare în rândul investitorilor. Prin urmare, numărul firmelor a crescut cu peste 7% față de 2013, la 17.246. Mai mult, în primele 7 luni din 2018 s-au înființat 1450 de companii noi (avans de 27% față de aceeași perioadă din 2017), dar au dispărut aproape 6500, cu 33% mai multe decât în primele luni din 2017.

„Agricultura românească se află în plin proces de consolidare, dovadă că în piață au avut loc, în ultimii 2-3 ani, foarte multe fuziuni și achiziții. Sunt investitori străini, în principal, care au preluat mari suprafețe de terenuri și ferme, oferind suportul logistic care a permis dezvoltarea acestor recolte record, în ciuda problemelor cu seceta”, adaugă analiștii KeysFin.

Cele mai mari afaceri din agricultura românească sunt realizate în județele Timiș (2,85 miliarde de lei), Călărași (2,54 miliarde de lei), Constanța (1,93 miliarde de lei), Buzău și Satu Mare cu afaceri de câte 1,6 miliarde de lei fiecare. Topul cultivatorilor este condus de Agro-Chirnogi SA, cu afaceri de 880,6 milioane de lei în 2017.

Pe lângă producțiile record, sectorul agricol a performat și la absorbția de fonduri europene, atrăgând peste 6 miliarde de euro în 2018.

De cealaltă parte, și importurile de produse agroalimentare au atins cote record în 2018. În primul semestru din 2018, importurile României au totalizat 40,2 miliarde de euro, din care 8,2% au fost importuri de alimente – 3,3 miliarde de euro. Exporturile agroalimentare ale României în prima jumătate a anului 2018 au fost de doar 2,2 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial de 1,08 miliarde de euro, un alt record istoric negativ.

Deși agricultura va fi și în 2019 unul dintre cele mai promițătoare sectoare ale economiei naționale, performanțele agriculturii naționale ar putea să nu mai fie la același nivel cu cele din 2018, însă se vor menține la cote ridicate. Porumbul are toate șansele să fie cultura vedetă a anului 2019, iar agricultorii își propun să crească numărul cooperativelor agricole, acestea fiind în număr de circa 900 în 2018, aspect ce va crește profitabilitatea producătorilor.