Cautare
, Staff

18 pentru 2018 |
|

18 pentru 2018: Toți ochii pe IT

Expansiunea puternică a industriei locale de IT&C face ca aceasta să fie unul dintre motoarele de dezvoltare ale României.
108 dosar 18 it

Datele provizorii prezentate de Institutul Național de Statistică la data de 12 ianuarie arată că, în trimestrul al III-lea din 2017, ponderea acestui sector în formarea PIB-ului a fost de 5%, ceea ce a dus la creșterea economiei cu 0,4%.

Și numărul angajaților din industria IT&C din România a crescut exponențial în ultimii ani, ajungând la aproape 110.000 de persoane, cel mai înalt nivel din Europa Centrală și de Est, potrivit unui studiu al companiei de recrutare Brainspotting. Cei mai mulți specialiști lucrează în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara și Brașov. În timp ce Sibiul și Brașovul oferă 500 de absolvenți de IT anual și găzduiesc companii cu până la 100 de angajați, orașe precum Craiova, Ploiești, Pitești, Galați, Constanța și Târgu-Mureș devin din ce în ce mai atractive pentru angajatorii care doresc să își formeze echipe restrânse de specialiști, în orașe mai puțin competitive.

În același timp, salariile câștigate de programatori au crescut semnificativ. De pildă, un dezvoltator de software cu experiență de până la doi ani poate câștiga între 1.000 și 1.500 de euro, iar unul cu experiență de cel puțin patru ani poate câștiga între 3.000 și 5.000 de euro, mai arată datele Brainspotting. IT-iștii au devenit, în aceste condiții, cei mai căutați candidați de către recruiteri. Cererea este din ce în ce mai mare, iar companiile trebuie să-și alinieze ofertele de job-uri la nevoile candidaților. Studiul Brainspotting arată că aceștia își doresc o atmosferă relaxată, flexibilitate și diferite cursuri de formare oferite de companie atunci când vor să se angajeze.

Totuși, România se confruntă cu un deficit de personal în acest domeniu, numărul de absolvenți fiind insuficient comparativ cu nevoile pieței. Țara noastră are nevoie, anual, de 12.000 de specialiști, însă numărul absolvenților ajunge doar la 8.500, relevă aceleași date.

De altfel, angajații români care lucrează în IT&C au intrat pe radarele Guvernului: conform unui ordin al Ministerului Finanțelor, de la 1 iulie 2017 aceștia erau scutiți de impozitul pe veniturile din salarii și cele asimilate salariilor, cu câteva condiții – activitatea fiecărui IT-ist să fi generat venituri de cel puţin 10.000 de euro pe an (însă de această măsură beneficiau şi angajaţii companiilor nou înfiinţate, care nu vor trebui să dovedească venituri de 10.000 de euro/programator); angajații trebuie să fie încadrați pe anumite posturi, cum ar fi cel de analist, programator, proiectant sisteme informatice, inginer/programator de sistem informatic, administrator de baze de date, inginer de sistem software, manager proiect informatic. În același timp, „revoluția fiscală” a guvernului Tudose, care a intrat în vigoare de la începutul acestui an, a neutralizat, practic aceste avantaje.

Totuși, chiar dacă inteligența românească ar transforma România într-un „Silicon Valley al Europei”, așa cum l-a numit publicația franceză Les Echos, în vara anului 2016, se pot număra pe degetele de la o mână companiile românești care merg cu succes în afara granițelor cu businessul lor. Poate cel mai elocvent exemplu este Bitdefender, companie specializată în soluții de securitate informatică, fondată de antreprenorii români Florin și Măriuca Talpeș. În 1990, cei doi au înființat Softwin, apoi AntiVirus eXpert (AVX), afacere care s-a transformat în Bitdefender, în 2001. Compania s-a dezvoltat rapid, principalele piețe unde este prezentă fiind Statele Unite ale Americii și Europa de Vest. Recent, aceasta a fost evaluată la suma de 600 de milioane de dolari, după ce fondul de investiții Vitruvian Partners a achiziționat 30% din acțiuni.

Pe de altă parte, România este tot mai atractivă pentru marile companii care aleg să își deschidă pe plan local centre de cercetare și dezvoltare, datorită abilităților tehnice ale IT-iștilor români și al unui cost mai redus comparativ cu restul Europei. Un exemplu sunt americanii de la Fitbit, producător de device-uri de măsurare a activităților fizice, care a intrat pe piața locală odată cu achiziția start-up-ului Vector Watch. Sediul Fitbit din București este și cel mai important centru de cercetare și dezvoltare al companiei din Europa, unde se desfășoară activităţi de management, design şi software engineering pentru toate produsele Fitbit.

Un alt exemplu recent este și centrul de software al companiei General Electric de la București, cu peste 100 de angajați, care oferă asistență tehnică la nivel mondial pentru proiecte precum integrare și dezvoltare de software pentru domeniul energetic. Ambele companii sunt în pline campanii de recrutare și vor să își extindă echipele de la București. De asemenea, și gigantul în comerț online Amazon a început angajările pentru sediul din Capitală, pentru poziții de ingineri software și traducători. Amazon este prezent în România din 2005, cu un centru de cercetare-dezvoltare la Iași, cu peste 1.000 de angajați.

Va reuși, însă, industria de IT locală să se remarce printr-o altă companie care să meargă peste granițe?

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii