Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

18 pentru 2018 |
|

18 pentru 2018: Lumea se grăbește. Încotro?

SUA își continuă consolidarea poziției de lider mondial, ajutată de relansarea propriei economii. Uniunea Europeană are o agendă complicată: Brexit și reformarea. Rusia și China caută noi oportunități de a câștiga influență și putere. Lumea se mișcă mai repede.
150 dosar 18 international

Statele Unite ale Americii vor fi și în 2018 primul jucător pe arena internațională. Toți ochii vor sta pe Casa Albă. Mai precis, pe locatarul acesteia: președintele Donald Trump. Dar și pe Twitter, rețeaua preferată a liderului american, unde își plasează mesajele mult discutate de presă și de opinia publică.

Anul 2017 n-a fost deloc rău pentru administrația americană, în ciuda criticilor și estimărilor pesimiste ale adversarilor lui Donald Trump. Dimpotrivă, SUA și-a consolidat economia, dar și poziția în plan internațional. A fost un an în care s-au înregistrat recorduri de creștere a acțiunilor de pe Wall Street. Acest lucru dovedește încrederea investitorilor în economia americană și în măsurile fiscale, de reducere a taxelor și impozitelor.

La bilanțul de la finalul anului trecut, Trump n-a pierdut ocazia să-i atace pe Democrați, în stilul său caracteristic, dezinhibat și ofensiv: „Dacă Democraţii ar fi fost aleşi, acţiunile voastre ar fi pierdut 50% faţă de valoarea lor de dinaintea zilei alegerilor. Acum ele au un viitor frumos – şi este doar începutul!”. Reforma sistemului fiscal și reducerea birocrației au redat încrederea investitorilor. Acesta este cel mai mare câștig al primului an de guvernare al antreprenorului imobiliar. Pentru că încrederea reprezintă „piatra de temelie” a capitalismului și a pieței libere. Dar nu se poate spune că meritul îi aparține în exclusivitate lui Trump. El este doar un reprezentant al puterii de la Casa Albă. Partidul Republican, prin experții săi, au știut din primele ore de după alegerile prezidențiale din 2016 ce trebuie să facă, fără să demoleze ceea ce au realizat Democrații lui Obama, dar adoptând rapid măsurile așteptate de mediul de afaceri și de clasa mijlocie a Americii. Să fie Donald Trump un demn urmaș al lui Ronald Regan? Sunt alte vremuri, alte provocări.

Cu siguranță, în acest an, economia americană va continua să crească, măsurile fiscale de reducere a impozitelor făcându-și efectul din plin. Produsul Intern Brut al SUA a depășit 18 trilioane de dolari în 2017, reprezentând 24,3% din avuția globală. Relansarea economică consolidează poziția Americii în relațiile comerciale bilaterale cu China, principalul său competitor, cu o economie de 11 trilioane de dolari, adică 14,8% din avuția mondială. Japonia, cu o economie de 4,4 trilioane de dolari (6%), este cel mai important aliat al americanilor în plan diplomatic și economic din zona Asia-Pacific. Relațiile americano-nipone sunt esențiale în definirea geografiei din următorii ani.

Să mai notăm o altă realizare a administrației Trump: securizarea frontierei cu Mexic. Traficul ilegal de persoane, care a cunoscut cote dramatice în ultimii ani, și traficul de droguri, scăpat de sub control de autoritățile de la Ciudad de México, s-au redus prin înăsprirea acțiunilor de protejare a graniței. În fapt, celebra intenție a lui Trump de a construi un zid la frontiera cu Mexic, care a stârnit atâtea comentarii furioase, s-a dovedit, până la urmă, o declarație de campanie electorală. Totuși, fragilitatea frontierei cu Mexic rămâne un pericol major pentru SUA. Reputatul politolog Robert D. Kaplan scria în cartea sa „Răzbunarea geografiei”, apărută în 2012 (în mandatului lui Barak Obama) și tradusă în România la Editura Litera (2015), că principalul pericol al Americii îl reprezintă vecinul din sud. „Mexicul ar putea să afecteze destinul Americii mai mult decât oricare țară, precum China, Israel sau India” – a fost una dintre concluziile lui Kaplan, într-un capitol în care analizează, cu cifre și fapte, fenomenul emigrației, al crimei organizate și al traficului cu droguri de la granița celor două state.

În plan diplomatic, SUA au două provocări, ambele legate de înarmarea nucleară: Iranul și Coreea de Nord. Cu siguranță, Trump „își va arăta mușchii” pe Twitter, încercând să-l pună în inferioritate pe liderul de la Phenian, spre deliciul „galeriei”, dar marile decizii vor fi luate tot de diplomații de la Washington.

De asemenea, nu se întrevede nicio detensionare a relațiilor SUA-Rusia. La începutul acestui an, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a atacat America, în cadrul bilanţului activităţii diplomaţiei Rusiei pe anul 2017, acuzând Washingtonul că refuză „realitatea unei lumi multipolare”. Acest atac vine pe fondul opiniei, care câștigă teren în multe zone ale lumii, potrivit căreia SUA trebuie să renunțe la statutul de „jandarm mondial”. Totuși, fără politica de securitate a Statelor Unite, concretizată prin prezența trupelor americane, multe zone nu ar fi cunoscut o dezvoltare economică explozivă în ultimul deceniu, precum țările ce se află la Marea Chinei de Sud. „O lume multipolară” este cartea diplomatică pe care joacă Rusia, care urmărește să-și recapete influența în lume. Președintele Vladimir Putin nu va avea nicio emoție în câștigarea unui nou mandat la Kremlin. Această victorie de „rutină” îi va consolida legitimitatea de a ataca pe noi fronturi, în campania de expansiune rusească.

Mai aproape de „problemele arzătoare” ale României se află Uniunea Europeană. BREXIT, dosar ce trebuie finalizat până în 2019, va reprezenta „capul de afiș” al agendei diplomaților de la Bruxelles. Este un dosar complicat, ce cuprinde negocieri dure, dar cu multe incertitudini. Cum va arăta Uniunea Europeană fără Marea Britanie? În mod cert, mai săracă. O prioritate pentru Bruxelles ar fi reformarea Uniunii Europene. Din păcate, sunt puține semne că Franța și Germania sunt concentrate pe această temă. Țările din grupul Visegrád (V4) – Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia – au devenit mult mai ofensive și „răzvrătite” la adresa Bruxelles-ului. O altă Uniune? O Uniune cu „două viteze”? Sunt ipoteze de lucru pe care nu și le asumă, deocamdată, nici Berlinul și nici Parisul. Uniunea Europeană se află în pierdere de viteză, relațiile cu SUA fiind înghețate, iar Rusia manifestă o presiune din ce în ce mai mare.

Lumea anului 2018 va fi la fel de complicată și dinamică, precum toată istoria civilizației umane.

 

79,3 trilioane de dolari reprezintă PIB-ul mondial în anul 2017, conform estimărilor Băncii Mondiale, o creștere cu 5% față de anul precedent.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii