Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

18 pentru 2018 |
|

18 pentru 2018: Energie din plin

Este unul dintre sectoarele care, la începutul acestui an, a ridicat cele mai multe sprâncene. Răspunsurile sunt așteptate până la finalul acestui an.
104 dosar 18 energie

Rainer Seele, directorul general al Grupului OMV, care conduce grupul austriac din 2015, după ce anterior a lucrat în Rusia, fiind renumit pentru prietenia cu şeful Gazprom, Alexander Medvedev, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în dimineața zilei de 9 ianuarie 2018.

Dar știrea a venit în după-amiaza aceleiași zile: în ședința din aceeași zi, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a numit-o pe Christina Verchere (46 de ani) în funcția de președinte al Directoratului și CEO al OMV Petrom. Înaintea acelei ședințe, Mariana Gheorghe (61 de ani) a renunțat la mandat, după 12 ani la conducere și cu un an înainte de pensionare. Decizia de înlocuire a unuia dintre cei mai puternici executivi din România, nu doar din industria de petrol și gaze, pare că a fost luată însă mai demult. „Selectarea Christinei Verchere a avut loc după o evaluare complexă și detaliată a candidaților externi și interni, condusă de Consiliul de Supraveghere”, a declarat Rainer Seele, care este și președintele Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, din care mai fac parte Manfred Leitner, Joseph Bernhard Mark Mobius și Sevil Shhaideh, o apropiată a liderului PSD Liviu Dragnea.

Ce a lăsat în urmă Mariana Gheorghe? Profitul net al OMV Petrom obținut între 2006 și 2016, inclusiv, a fost de 23,3 miliarde de lei, reiese din datele companiei. Pe de altă parte, au fost concediați 20.000 de angajați și a fost închisă rafinăria Arpechim, dar grupul a intrat pe segmentul producerii de energie electrică prin investiția în unitatea de la Brazi și a început colaborarea cu Exxon Mobil pentru exploararea de gaze, la mare adâncime. În schimb, capitalizarea OMV Petrom s-a redus cu 51,9%, de la 7,63 de miliarde de lei, din 15 iunie 2006, la 3,67 de miliarde de lei, din
8 ianuarie 2018. Pe final de mandat, în octombrie – noiembrie 2017, Gheorghe s-a confruntat cu mai multe acuzații de manipulare a pieței de energie, după ce a fost închisă Centrala de la Brazi.

 

Creșterea prețurilor 

Un subiect de interes pe piața de energie din acest an sunt și prețurile pentru energia electrică. La începutul anului trecut, acestea au explodat pe fondul unui consum ridicat, provocat de iarna geroasă, evoluția determinând câteva insolvențe răsunătoare ale unora dintre cei mai mari traderi din energie: Transenergo Com (ianuarie 2017, deţinut de familia Coman), Arelco Power (februarie, controlat de Robert Neagoe) și KDF Energy (martie 2017). Ulterior, prețurile și-au mai revenit, dar sunt mult mai mari față de cele din Europa.

La finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2017, preţul mediu angro al energiei electrice vândute pe platformele de tranzacţionare din România era de 50,2 euro/MWh (233 de lei), peste media europeană de 38 de euro/MWh (176 de lei), conform datelor Directorate-General (DG) Energy. Aceste date mai indică faptul că prețurile din țara noastră erau cu 52% mai mari, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce, media europeană a crescut cu doar 7%. La acest preț, România depășea majoritatea statelor europene, de la Polonia (38,4 euro) și Bulgaria (39,5 euro) până la Germania, Spania, Austria, Franţa Irlanda și Marea Britanie.

De la începutul acestui an, prețul la energie electrică nu mai este reglementat, în condițiile în care prețul gazelor a fost liberalizat de la 1 iulie 2017, ceea ce va accentua concurența dintre traderi. La finalul trimestrului al treilea al anului trecut, 95 de operatori erau activi pe piața furnizării de energie, iar peste 820.000 de consumatori casnici concurențiali erau pe piața de energie, cantitatea de energie livrată către această categorie reprezentând aproximativ 10% din volumele livrate către întreg sectorul de consumatori casnici care numără nouă milioane, în întreaga țară.

 

Zodia chinezească

Un alt semn de întrebare al acestui an vizează KMG International NV (KMGI). Fostul grup Rompetrol este subiectul unei tranzacții de anvergură, începută la finele anului 2015, dar semnată în 2016, prin care conglomeratul CEFC (China Energy Company Limited) preia 51% din acțiunile KMGI de la grupul de stat kazah KazMunayGas.

Activele achiziționate includ activitățile Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova și Georgia, dar și rafinăriile Vega Ploiești și Petromidia Năvodari (cea mai mare și mai modernă rafinărie din România). Tranzacția este pe cale să fie finalizată și este doar una dintre investițiile majore ale companiilor chineze în țările din Europa de Est, facilitând extinderea în regiunea Mării Negre și către Europa Occidentală. Anterior acestei tranzacții, CEFC cumpărase proprietăți imobiliare în Praga și ajunsese să dețină participații în companii din industrie, turism, sport sau servicii financiare, investițiile depășind 1,3 miliarde de dolari.

Cea mai recentă tranzacție mediatizată a CEFC a vizat, la finalul anului 2017, preluarea, împreună cu grupul financiar Penta Investments (Cehia), a grupului Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV, de la gigantul media american Time Warner, pentru aproximativ două miliarde de dolari, principalii finanțatori fiind chinezii. CME operează în șase state din Europa Centrală și de Est, iar principalele surse de profit sunt Cehia și România.

Până la finalizarea acestei tranzacții, precum și a celei care a vizat Rompetrol, chinezii, care au deschis între timp și propriul birou în Capitală, se mulțumesc să consemneze cele mai bune rezultate din istoria fostului grup Rompetrol. KMGI a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, un profit operaţional (EBITDA) de 180 de milioane de dolari, o creştere cu 24%, comparativ cu perioada similară din anul precedent. În primele trei trimestre ale anului trecut, profitul net s-a majorat de șase ori, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, până la 77,2 milioane de dolari, datorită unei creşteri cu peste 28% a cifrei brute de afaceri, până la 6,4 miliarde de dolari.

În același timp, acţionarii Rompetrol Rafinare (RRC), compania care operează rafinăriile Petromidia Năvodari, l-au înlocuit din consiliul de administraţie, la solicitarea statului român, acționar cu 44,7% la RRC, pe Marius Mitruş, 38 de ani, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu încă din 2013 şi fost director adjunct la SRI, cu Nicoleta Viorica Soisun, 31 de ani, potrivit unei comunicări pe bursă. Noul membru al board-ului companiei a lucrat în perioada 2006-2007 în funcţia de casier la casa de editură şi presă Realitatea Românească pentru ca ulterior să ajungă, în perioada 2007-2009, referent la Canceleria Primului-ministru de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. În prezent, Nicoleta Viorica Soisun, absolventă de ASE, este consilier la secretariatul general al Guvernului.

La cum a început acest an, sunt toate premisele ca energia să fie unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei românești.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii