Cautare
, Contributor

Lideri |
|

13 pentru 2013: Iulian Dascălu și proiectele gigant

Sunt industriași, antreprenori-manageri, comercianți, foarte bogați sau, dimpotrivă, abia au făcut primele tranzacții de anvergură din cariera lor. Sunt dușmani declarați ai băncilor sau au contractat credite de zeci și sute de milioane de euro. Iulian Dascălu, cunoscut pentru dezvoltarea centrelor comerciale Iulius Mall, se află printre cei 13 antreprenori pe care trebuie să îi urmărim în acest an pentru a înțelege cum va funcționa economia românească în următorii ani.
dascalu_ok_coperta.jpg

Omul de afaceri din Iaşi – este pe locul 40 în topul Forbes, cu o avere estimată la 90-100 de milioane de euro –  este cel mai mare proprietar de mall-uri (deţine în prezent patru centre comerciale la Iaşi, Suceava, Cluj şi Timişoara, un portofoliu de circa 175.000 de metri pătraţi) şi are, de anul trecut, cel mai scump proiect imobliar dezvoltat de un român – Palas Iaşi – o investiţie de circa 265 de milioane de euro.

Cine sunt cei 13 antreprenori care trebuie urmăriți în 2013.

Mai detaliat, pe o suprafaţă construită de peste 320.000 de metri pătraţi sunt puse la dispoziţia clienţilor spaţii comerciale, birouri de clasa A, facilităţi hoteliere, apartamente, o parcare subterană cu circa 2.500 de locuri – din nou, cea mai mare din România. Suprafaţa închiriabilă este de aproape 48.000 de metri pătraţi şi cuprinde magazine, food court, cinema, zone de recreere. Pentru a rămâne în top, Dascălu a bătut palma cu cei mai în vogă retaileri de modă: H&M, C&A, brandurile grupului Inditex (Zara, Stradivarius, Pull&Bear, etc.), Stefanel, New Yorker, atracţii sigure pentru clienţi în orice climat economic.

Însă tot la scară mare sunt şi datoriile pe are omul de afaceri le-a acumulat de-a lungul anilor pentru a-şi dezvolta reţeaua de centre comerciale. Doar pentru Palas nivelul creditelor ajungea la peste 210 de milioane de euro (bani împrumutaţi de la UniCredit, Emporiki şi Banca Italo Romena), în timp ce pentru dezvoltarea celorlalte mall-uri finanţările se ridicau la aproape 320 de milioane de euro. În total, datorii de peste 500 de milioane de euro în timp ce veniturile estimate pentru 2012 erau de circa 51 de milioane de euro.

Aflați mai multe despre proprietarii Dedeman.

Cum va evolua businessul lui Dascălu în acest an? Vom vorbi despre un exit, despre insolvență sau faliment (după modelul altor afaceri din imobiliare cu un grad mare de îndatorare) sau de menţinerea unui nivel similar cu cel al anilor trecuţi? Din declaraţiile anterioare ale lui Dascălu este exclusă posibilitatea unei
vânzări, planul său concentrându-se pe dezvoltarea unui proiect de birouri la Cluj. Consumul, strâns legat de starea economiei nu pare să aibă şanse spre un avânt prea mare în acest an. Analiştii internaţionali sunt de părere că măsurile de austeritate adoptate de guverne în întreaga lume vor împiedica economiile să revină la faza de boom, iar rata de creştere economică este estimată la doar 2% în 2013.
Vor putea evenimentele lunare (târguri, expoziţii, pachete pentru recompensarea clienţilor fideli) să îi ţină la un loc și în acest an imperiul? Iată de ce trebuie urmărit cu atenție în acest an Iulian Dascălu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii