
Niciun brand românesc nu a fost inclus în 2013 în top 10 al celor mai “cool” branduri din modă. Primele trei poziții ale topului au fost ocupate de Zara, Nike și H&M.
Topul celor mai COOL branduri din România în 2013
Daniel Piette, Fashion-Director Louis Vuitton, afirma despre Zara că este „probabil cel mai inovativ și devastator retailer de modă din lume“. Având în vedere miturile (în mare parte verificate) care circulă despre brandul spaniol, francezul are perfectă dreptate: se spune că Zara are nevoie de doar două săptămâni pentru a dezvolta un nou produs și a-l livra către magazine (față de șase luni, media industriei) și că lansează, anual, peste 10.000 de creații diferite. Politica de investiții a brandului nu mizează pe publicitate și promovare agresivă, ci pe deschiderea de noi magazine în fiecare an. Primul magazin Zara a fost deschis de Amancio Ortega pe o străduță din La Coruna și s-a numit inițial „Zorba“, după celebrul film „Zorba Grecul“. Pentru că la două străzi distanță mai exista un „Zorba“, Ortega a fost nevoit să-și regândească brandingul pe ultima sută de metri și, pentru că literele supradimensionate care serveau drept firmă luminoasă fuseseră deja produse, a născocit rapid un brand care să-i permită să recupereze măcar câteva dintre din ele. Așa a luat ființă „Zara“.
Este unul dintre cei mai mari producători de pantofi sport și de echipament sportiv, valoarea brandului fiind estimată la peste 10 miliarde de dolari. Actualul „Nike“ – (re)botezat după numele zeității grecești a victoriei – a luat ființă inițial sub denumirea de „Blue Ribbon Sports“, fiind creat de atletul Phil Knight și antrenorul său, Bill Bowerman, în 1964. Inițial „Blue Ribbon Sports“ activa ca distribuitor pentru producătorul japonez de încălțăminte Onitsuka Tiger, actualmente ASICS, iar cea mai mare parte a vânzărilor se făcea direct din mașina lui Knight. În 1971 a apărut colecția proprie, ca și simbolul atât de recognoscibil al mărcii, creat de Carolyn Davidson.
Gigantul Hennes&Mauritz (H&M) operează în peste 40 de țări și angajează un total de aproape 100.000 de persoane în întreaga lume. Totul a pornit de la un magazin în Vasteras, Suedia, deschis la sfârșitul anilor ’40, ajungându-se, în prezent, la un conglomerat care se laudă nu doar cu o cifră de afaceri impresionantă ci și, din 2004 încoace, cu colecții de mass-market purtând semnătura unor mari designeri. Prima colecție de designer creată special pentru H&M i-a aparținut lui Karl Lagerfeld, urmând Viktor & Rolf, Stella McCartney, Lanvin, Comme des Garcons, Jimmy Choo, Marni, Maison Martin Margiela, dar și recenta „Isabel Marant pour H&M“.
Aflați mai multe detalii despre ediția specială “Forbes 100 Cool – Brandurile noii generații.”