FacebookTwitterLinkedIn
Șase din cele zece poziții ale topului celor mai “cool” branduri din subcategoria apă minerală și soft drinks sunt românești: Aqua Carpatica, Dorna, Borsec, Biborțeni, Perla Harghitei și Bucovina. Celelalte cinci branduri: Red Bull, Coca Cola, Pepsi și Sprite sunt internaționale. 

Topul celor mai COOL branduri din România în 2013

Aqua Carpatica este un brand pe care şi-a lăsat amprenta antreprenorul Jean Valvis. Creat ca un brand de lux în urma unei investiţii iniţiale de peste 12 milioane de euro, Aqua Carpatica a fost lansată pe piaţa din România în 2010. Compania producătoare, membră a Valvis Holding, SC Carpathian Spings SA, fondată în anul 2000 ca societate pe acţiuni, şi-a dublat anul trecut cifra de afaceri până la aproximativ 34 de milioane de lei. Astfel, Aqua Carpatica se dovedeşte un concurent serios pentru celelalte ape minerale consacrate pe piaţa autohtonă.

Pe locul doi al acestui top se află Dorna. La începuturile anilor 1990, omul de afaceri de origine greacă şi elveţiană Jean Valvis a pus bazele Dorna Apemin SA a cărei principală activitate era îmbutelierea apei minerale din izvorul propriu, aflat în depresiunea Dornelor. Compania deţinea în portofoliu mărcile Dorna, Izvorul Alb şi Poiana Negri. Opt ani mai târziu, Jean Valvis a vândut Dorna Apemin către gigantul american Coca-Cola, într-o tranzacţie considerată în acel moment ca fiind una dintre cele mai mari din industria alimentară şi evaluată la aproximativ 40 de milioane de euro.

Deși în top 10 cele mai “cool” branduri din subcategoria apă minerală și soft drinks, Coca Cola se află pe locul cinci, este totuși cel mai “cool” brand din subcategoria soft drinks. La începuturile sale, Coca-Cola se vindea ca un fel de medicament, având forma unui sirop dulce, invenție a farmacistului John Styth Pemberton. După ce apa potabilă este înlocuită în rețetă cu apa carbogazoasă, băutura nou-creată capătă un succes atât de mare încât contabilul lui Pemberton îi sugerează acestuia să înregistreze marca și să-și facă mai multă reclamă în ziare. Fără să bănuiască măcar succesul pe care avea să-l atingă băutura pe care o botezase „Coca-Cola“, Pemberton vinde rețeta unui om de afaceri, depășit fiind de numărul mare de cereri venite din partea clienților. În prezent, Coca-Cola este cea mai vândută băutură răcoritoare din lume și un conglomerat care activează în peste 200 de țări.

Aflați mai multe detalii despre ediția specială “Forbes 100 Cool – Brandurile noii generații.”