FacebookTwitterLinkedIn

După ce au lucrat o viață într-o fabrică BMW, patru roboți au ieșit la pensie în Parcul Ueno din Tokio, unde desenează diverse ilustrații pe o „pânză” din pietriș de bazalt.

Cei patru roboți analizează filme de arhivă cu evenimente și competiții din cele mai diverse discipline sportive și reprezintă pe pânza bazaltică tenacitatea, efortul și dăruirea atleților olimpici.

Făcând trimitere la The Constant Gardner, cartea lui John le Carré (ecranizată în 2005, cu Ralph Fiennes și Rachel Weisz, care a primit Oscarul pentru rol secundar), roboții-grădinari ai lui Jason Bruges se inspiră din tradiția amenajării grădinilor japoneze Zen și de la atleții care se antrenează încontinuu, îmbunătățindu-și permanent performanțele.

Pe durata Jocurilor Olimpice de la Tokio, roboții-grădinari vor lucra zilnic, realizând 150 de ilustrații unice. Evoluția lor este legată direct de programul Olimpiadei, scopul final fiind ca ei să creeze cel puțin o ilustrație pentru fiecare disciplină sportivă.

„Intenția mea este să arăt cum noile tehnologii pot fi folosite în artă, oferind publicului din Tokio o experiență semnificativă și accesibilă care omagiază Olimpiada și impresionantele performanțe ale atleților”, explică Jason Bruges.

Instalația face parte din Tokyo Festival Special 13 și a fost comandată de autoritățile metropolitane tokiote. Roboții au fost reciclați după ce au fost folosiți într-o fabrică BMW, la producerea de automobile. Fiecare a fost recondiționat și reprogramat pentru a face față noilor sarcini, lucru deloc ușor ținând cont că rolul lor inițial era de a realiza operațiuni minimale și repetitive.