Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Arta eleganței se învață din copilărie

Pe măsură ce umanitatea a evoluat, bunele maniere au apărut ca răspuns firesc la provocările pe care le ridica traiul la comun. Oamenii, trăind în colectivitate, aveau nevoie de reguli, pe care toți să le respecte și care să-i învețe cum să se poarte în orice situație. de Sandra Gătejeanu Gheorghe
arta elegantei shutterstock_538968253

De-a lungul timpului, bunele maniere, întâlnite inițial doar la curțile regale, au ajuns să fie norme acceptate în unanimitate, iar acest cod de conduită se remodelează odată cu dinamica socială, adaptându-se la dimensiunile economice, politice și culturale ale societății.  Asta înseamnă că nu mai aplicăm azi aceleași reguli ca cele pe care le aplicau bunicii noștri, deși esența bunelor maniere a rămas aceeași: a fi respectuos și manierat înseamnă a te respecta și a-i respecta pe cei din jurul tău, în mod autentic.

Un copil descoperă lumea prin ochii oamenilor din jur

Bazele unei societăți educate și civilizate se sedimentează în copilărie. Este mult mai simplu să înveți corect de la început decât să te gândești că poți corecta pe parcurs. Câteodată ai acest noroc și, într-adevăr, poți corecta pe parcurs. De cele mai multe ori însă, educația primită în copilărie rămâne cu noi pe tot parcursul vieții. Bunele maniere sunt aceleași și în societate și în familie. Modalitatea cea mai simplă și cea mai bună pentru a-i învăța pe copii cum să vorbească și să se comporte este chiar exemplul părinților, pentru că un copil educat și manierat este și oglinda părintelui.

Bunele maniere, ca limbaj universal

„Mulțumesc“ și „te rog“ sunt cuvinte care nu ar trebui să lipsească din vocabularul nimănui și depășesc granițele recunoștinței sau ale aprecierii. Aceste cuvinte, pur și simplu, îmbracă persoana care le folosește cu noblețe și îi reflectă caracterul. Efectul acestor cuvinte? Oamenii devin mult mai receptivi la nevoile noastre și mult mai dornici să ne ofere ajutorul și să ne respecte. Și, fără nicio îndoială, folosirea acestor formule, cu toată lumea, în orice împrejurare, ne ajută să ieșim în evidență în mod pozitiv, să ne detașăm de mulțimea de oameni ocupați și preocupați de angajamentele zilnice. Mai mult, dacă accesorizăm această atitudine cu un zâmbet, dincolo de beneficiul de imagine, dăruim celui de lângă noi o reală stare de bine.

Investiția pe care o reprezintă bunele maniere în copilărie se vede chiar din primul moment în care copilul interacționează cu cei din jur: de la colegii lui de grădiniță, până la educatori, oamenii de pe stradă și vecinii din bloc.

Dar, pe lângă politețea de zi cu zi, bunele maniere deprinse din copilărie sau din adolescență, îl pregătesc pe viitorul adult pentru situații inevitabile în viața oricui, cum sunt evenimentele fericite, căsătoria sau aniversările, sau cele mai puțin fericite, ca pierderea cuiva drag. Un copil manierat va deveni un adult capabil să-și adapteze comportamentul în mod pozitiv indiferent de provocare.

Cu siguranță, un copil care a deprins bunele maniere încă din copilărie, va fi un adolescent care va ști cum să se comporte la o festivitate școlară de premiere sau la un prim interviu de angajare, devenind în mod natural un adult cu un comportament adecvat în mediul profesional.

Un simplu gest are puterea de a schimba totul

Este important ca atât părinții, cât și copiii să înțeleagă că eticheta nu reprezintă doar un ambalaj care ne face mai plăcuți celor din jurul nostru, ci, este parte din cine suntem, este acolo și atunci când nu interacționăm cu ceilalți, când suntem singuri, departe de privirile celor din jur.

Niciunul dintre noi nu se naște cu eticheta în sânge. Acesta este un mit demontat de proba timpului. Noblețea nu se moștenește, ci se modelează și se cizelează. Așadar nu trebuie să ne simțim inferiori sau să ne rușinăm când greșim.

Este însă important să fim deschiși, să învățăm continuu, ca adulți, și să fim prezenți și atenți la ceea ce transmitem copiilor noștri. Bunele maniere, odată asimilate, ne însoțesc din copilărie în viața de adolescent și mai apoi în cea de adult, deschizând noi orizonturi și oportunități, oferindu-ne capacitatea de a reinventa zi de zi noțiunea de etichetă cu ajutorul unor instrumente universal valabile.

Bazele acestor noțiuni se pot deprinde, într-o variantă adaptată vârstei, încă de la grădiniță, urmând ca ele să fie aprofundate de copil pe măsură ce crește.

Din acest motiv, programa Écolage este gândită pentru următoarele grupe de vârstă: 4-7 ani, 7-14 ani și 14-18 ani, în așa fel încât, fiecare noțiune să fie însușită la vârsta optimă și în maniera potrivită.

Dincolo de partea de metodologie specializată și rezultate vizibile, echipa Écolage merge mai departe de noțiunea de convenție, militând pentru o schimbare de paradigmă în educație – pentru schimbarea percepției că bunele maniere reprezintă o formă de constrângere prin disciplină, deoarece un om manierat este un om cu adevărat liber, care își atinge potențialul în toate dimensiunile vieții și poate comunica elegant și clar în orice „limbă“ sau mediu.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii