Cautare
, Editor Coordonator

Colecții și colecționari |
|

Artă de 9 milioane de euro de admirat la Art Safari 2021

Art Safari, fenomenul cultural care, de opt ani încoace, pune arta la loc de frunte pe fruntea îngândurată a Bucureștiului, se pregătește de debutul ediției 2021, care va avea loc pe 16 septembrie. Ioana Ciocan, directorul Art Safari, ne-a facilitat accesul în „bucătăria” festivalului, pentru a vedea care sunt ingredientele care asigură reușita unui astfel de eveniment.
cid_ii_krw7elz90

Care sunt „titlurile ediției”, noutățile de anul acesta? 
Anul acesta, avem mult grafitti, multe intervenții în spațiu realizate chiar de artiști ! S-au pictat mii de metri pătrați, culori surprinzătoare și personaje fantastice. În 2021, Art Safari a crescut și trece la un alt nivel. Arta va cuceri strada Lipscani, din inima Bucureștiului. Acolo, Palatul Dacia-România va găzdui trei expoziții: „Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet”, curator Rodica Marian, Pavilionul Central: „Constantin Piliuță. Culoare de zenit”, curator Călin Stegerean și Pavilionul Contemporan: „Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească”, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu. Iar Arcub-Hanul Gabroveni prezintă expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România”, curator Elena Olariu.

Ioana Ciocan, director Art Safari

 

Care ar fi lecțiile anilor precedenți – ce faceți mai bine, ce greșeli evitați?
Anul trecut am avut avut peste 35.000 de vizitatori, cu toate restricțiile. Anul acesta, vrem să aducem arta și mai aproape de oameni. Avem în premieră tururi digitale – am învățat că e nevoie de asta – și continuăm cu Night Tours – de-acum celebrele tururi de noapte, care sunt preferatele publicului. Biletele sunt limitate, deci vă sfătuiesc să vă luați un bilet rapid ca să descoperiți și voi magia Tururilor de noapte. Alături de echipa de ghizi și curatori ai expozițiilor, te poți bucura de turul ghidat și de seara de networking, ce promite repertoriul complet al unei seri petrecute în oraș: artă, muzică, relaxare și drinks! Iar anul acesta vor fi cu atât mai speciale cu cât muzica va fi asigurată de Tolouse Lautrec! Cei care nu pot ajunge pot participa la tururile ghidate live alături de Marius Manole și Horia Roman-Patapievici.

În premieră Art Safari 2021 va avea două sedii: Palatul Dacia-România și Arcub Gabroveni. O noutate sunt și parteneriatele cu STB și cu Metrorex, parteneriate care ne-au permis să pornim cu arta într-o călătorie prin tot Bucureștiul. Art Safari în parteneriat cu Metrorex a lansat Muzeul din Metrou – reproduceri ale operelor importante din colecţii private şi muzee put fi admirate de călători. Proiectul are ca scop familiarizarea publicului cu marii artiştii români, prin transformarea metroului într-un muzeu mobil care să îmbogăţească şi să înfrumuseţeze experienţa călătorilor. Iar parteneriatul cu STB-ul se va materializa printr-o expoziție dedicată istoriei transportului public terestru din București, care va povesti prin imagini de arhivă cât de mult s-a schimbat acesta, dar și cât de benefic este pentru oraș și pentru calitatea aerului folosirea transportului în comun.

Totodată, cu ocazia deschiderii Art Safari 2021, Ambasada Regatului Țărilor de Jos din România va dezveli, în premieră, o copie florală gigant a tabloului „Vas cu tufănele” de Samuel Mützner.

Cum arată „bucătăria” unui astfel de eveniment – care au fost dificultățile logistice, de exemplu, la ediția aceasta sau la cele precedente? Ce înseamnă asigurare pentru un obiect de artă, ce constrângeri vă sunt impuse din direcția aceasta?
Valoarea operelor expuse în 2021 este de aproximativ 9 milioane euro. 80 de colecționari privați și 25 muzee naționale. În premieră, Muzeul Național de artă ne împrumută 11 opere importante semnate de Samuel Mützner. La fel, tot pentru prima dată, Muzeul Brukenthal din Sibiu este partenerul nostru. Și, da este extrem de dificil să asiguri obiecte de artă, valoarea operelor din Art Safari este mare. În 2018, am expus cea mai valoroasă operă, „Cap de copil”, de Nicolae Tonitza, de 1,2 milioane euro, provenind dintr-o colecție privată. Anul acesta, cea mai valoroasă lucrare este „Curtezane din Shimabara”, de Samuel Mützner – adjudecată cu 160.000 de euro.

Samuel Mützner, Curtezane dn Shimabara (1912 – 1913)

 

Una dintre secțiunile evenimentului se numește „Seducție și triumf în artă”. Unde este satisfacția în activitatea dvs., prin ce vă seduce? Ce înseamnă triumf în ceea ce faceți? Ce vă face să mergeți mai departe?
Da, Pavilionul invitat din cadrul acestei ediții Art Safari se numește „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România”, curator Elena Olariu. Este expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, care va prezenta o serie importantă de lucrări din creația multor femei-artist din România, ce au studiat la München și Paris, apoi au expus în România, dar și în Franța, Italia, Spania sau Germania, fiind implicate în mișcările artistice moderne și de avangardă. O parte dintre ele și-au continuat activitatea și după cel de-al Doilea Război Mondial, într-un nou și dificil context politic și ideologic.
În ceea ce mă privește, plăcerea mea cea mai mare este să aduc arta mai aproape de oameni. Să o fac accesibilă, să creeez muzee temporare, suprinzătoare. Pentru că, iată, arta nu plictisește, ba dimpotrivă.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii