FacebookTwitterLinkedIn

Am văzut multe lucruri impresionante, mulţi oameni care vorbeau despre mobilier ca fiind opere de artă. Şi să va spun ceva: chiar sunt opere de artă! Totuşi, entuziasmul meu a fost puţin „răcit“, analizând cultură străinilor acumulată de-a lungul anilor, în paralel cu cea a poporului nostru, care a trecut printr-o perioadă „neagră“ numită comunism, ce ne-a afectat percepţia de a înţelege preţul care se plăteşte pentru un lucru de calitate. Iar ieftin şi mult nu întotdeauna înseamnă şi bine.

Am ajuns astfel la concluzia că, dacă vrei să schimbi fluxul de dezvoltare în direcţia corectă, trebuie să intervii cumva, altfel vor mai trece mulţi ani până să ne aliniem cu cei care acum ne sunt modele. Mi-am propus să contribui la aceasta prin crearea blogului The Famous Design, un concept de educare online în domeniul designului interior. Acum lucrez la el şi sper să vă placă!

Citește și Cele mai importante tendinţe în designul interior pentru 2017

Şi totuşi ce am văzut, ce mi-a plăcut şi ce aş vrea să împărtăşesc cu voi…

Expoziţia a fost împărţită în trei direcţii stilistice – clasic, modern şi xLux. Însă, aşa cum am avut la dispoziţie doar 3 zile, trebuia să ne stabilim priorităţile. Astfel, am vizitat pavilionul xLux, clasicul, iar în ultima zi o parte din modern.

Am observat că mulţi producători de mobilier, atât în stilul clasic dar şi modern, au început să creeze produse în gama de lux, care reprezintă o sinteză a celor două stiluri – pe de o parte, formele sunt destul de simple având linii drepte, pe de altă parte – se folosesc materiale şi finisaje de lux cu ornamente bogate. Stilul predominant este Art Deco, străbătut de influenţe glamour şi elemente din diferite culturi. Acest stil elegant îl abordează mai multe casele de modă, printre care Fendi, Gianfranco Ferre, Paul Mathie, Roberto Cavalli şi Versace, precum şi renumitele branduri internaţionale – Aston Martin, Tonino Lamborghini sau Clan Milano

Citește și Șevaletul online al ideilor fine

Noutăţile şi tendinţele în design

Chiar dacă fiecare producător a venit cu ceva nou, pot accentua câteva caracteristici  pe care le-am observat în acest an:

Geometria complexă putea fi observată în formele pieselor de mobilier, pe imprimeurile textilelor şi în finisaje.

Culorile şi materialele. Chiar dacă şi anul trecut culorile naturale au fost prezente în finisajele pieselor de mobilier, pot spune că şi anul acesta designerii au optat pentru culori calde şi naturale de verde sau marouri profunde. Alte nuanţe reprezentative sunt albastru, culoarea muștarului şi a teracotei. Ca şi materiale se folosesc: piatră naturală, în special marmură, ardezia, granitul în completare cu lemnul masiv şi metalul. Această combinaţie este deja o tendinţă.

Fototapetul care imită pictura murală. Mulţi expozanţi au integrat foarte interesant pereţi încărcaţi, care reprezentau plante exotice sau peisaje în tehnica picturilor murale, alături de mobilier simplu, cu forme drepte şi elegante.

Spaţii verzi sau decor natural. Mulţi expozanţi au folosit ca decor plante vii (sau chiar artificiale) pentru a integra spaţiul verde din exterior în spaţiile de locuit din interior.

Dacă ar fi să caracterizăm direcţia designului de mobilier, putem spune că producătorii se axează foarte mult pe mobilier ecologic, dar cu elemente retro, minimaliste, dar şi Art Deco. Se pune accent pe calitate şi pe funcţionalitatea obiectelor.

Inspiraţie plăcută şi haideţi să aducem elegantă şi confort în casele noastre!