Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

ARSIT cere abrogarea sistemului de TVA la încasare

tax_sxc.hu_.jpg
Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT) cere abrogarea sistemului de TVA la încasare, sistem ale cărui norme de aplicare au fost aprobate de guvern la începutul lunii noiembrie şi care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2013.

ARSIT, membră a Taxpayers Association of Europe (Asociația Contribuabililor din Europa),  a transmis deja Ministerului Finanțelor Publice o scrisoare prin care atenționează asupra faptului că acest sistem, prin modul în care a fost implementat, nu respectă principiile de neutralitate şi nu aduce reduceri semnificative de costuri pentru agenţii economici. Mai mult, ARSIT a menționat în această scrisoare că, pentru a reprezenta o facilitate, sistemul trebuia să fie opțional, lăsat la libera alegere a contribuabilului și nu impus. De aceea, ARSIT a solicitat publicarea rezultatelor studiilor de impact efectuate de Guvern pentru susținerea introducerii acestei măsuri.

ARSIT nu a primit nici un răspuns, în schimb Guvernul a adoptat Normele de aplicare, iar Parlamentul, Legea de aprobare. Astfel, ARSIT solicită abrogarea sistemului de TVA la încasare în forma în care a fost adoptat prin OG 15/2012, HG 1071/2012 şi Legea 208/2012.

Printre argumentele ARSIT se numără lipsa unui studiu de impact care să demonstreze beneficiile acestui sistem, nerespectarea principiilor de neutralitate a TVA, întrucât efectele acestui sistem sunt doar de amânare cu 90 de zile a momentului colectării TVA şi deducerii taxei pe valoarea adăugată, dar şi poveri administrative suplimentare (costuri mari cu adaptarea softurilor, birocraţie generată de evidenţele care trebuie întocmite etc).

 “Plata TVA-ului la încasare nu este un «cadou» al statului către contribuabili. Ceea ce plătesc unii contribuabili mai târziu primesc alți contribuabili, corespunzător, mai târziu. Această măsură induce însă o mare birocrație (implicit costuri suplimentare) în activitatea tuturor contribuabililor și o periculoasă distorsiune competitivă între companii”, a declarat Octavian Radu, membru fondator şi preşedinte ARSIT.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii