FacebookTwitterLinkedIn

Deschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului.

 ,,Taxa clawback presupune ca noi, producătorii de medicamente, să acoperim integral diferența dintre consumul  total de medicamente compensate și bugetul aprobat de CNAS aferente unui trimestru. Astfel, suma pe care statul ar trebui să o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, care conform ultimului studiu Cegedim se ridică la 94.3 milioane lei, va fi plătită în procent de 100% de către producători prin taxa clawback”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

,,Este important, în acest context, să punem în balanţă impactul deschiderii listei medicamentelor compensate asupra statului şi asupra pacienţilor. Pentru stat impactul economic este egal cu zero, pentru pacienţi este de nepreţuit”, a mai declarat Dan Zaharescu.

,,Fiecare dintre moleculele care aşteaptă să intre pe listă aduc ceva în plus faţă de medicamentele deja existente, fie că ne referim le eficienţa lor, la diminuarea efectelor adverse, la modalitatea de administrare sau scurtarea perioadei de recuperare. Sunt medicamente care le pot oferi unor pacienţi o şansă la viaţă, altora o viaţă mai bună, şi cel  mai important, sunt terapii noi deja disponibile pacienților europeni, pe care românii le aşteaptă însă de mai bine de 6 ani”, este de părere directroul ARPIM.

Conform calculelor estimate de Asociație, în trimestrul I al anului 2013 bugetul aprobat de autorităţi este de 1,5 miliarde lei, iar consumul de medicamente se ridică la 1,7 miliarde lei.

Astfel, pentru primul trimestru al anului 2013 producatorii de medicamente vor achita taxa clawback în valoare de 237 milioane lei.