FacebookTwitterLinkedIn

Acest procent este determinat și de neactualizarea ratei de schimb utilizată în calcularea prețului de referință pentru medicamentele compensate care este înghețată la nivelul anului 2012 (4,26 lei/euro), arată Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

„Este important de specificat că nicio altă industrie nu lucrează cu statul pe baza unei rate de schimb fixe și este greu de conceput într-o economie de piața un astfel de dezechilibru: pe de o parte, există un curs de schimb stabilit liber, iar pe de altă parte autoritățile Statului impun un curs fix pentru anumite categorii de produse. Este nefiresc atât din punct de vedere juridic, dar și economic”, susțin reprezentanții ARPIM.

Mai mult, prețul medicamentelor în România este comparat cu prețul altor 12 țări europene care au sisteme și politici de sănătate diferite de situația din România (altă cheltuială pe cap de locuitor, alt sistem de finanțare, de compensare al medicamentelor etc.), se mai arată în comunicatul ARPIM

Astfel, în contextul unor noi scăderi de prețuri vom asista la o creștere a comerțului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legală, dar în detrimentul pacientului român care nu își va mai găsi medicamentele necesare.

Totodata, numeroasele metode de reducere de costuri aplicate de autorități (taxa claw-back, înghetarea bugetului de medicamente la nivelului consumului din 2011, neintroducerea cu regularitate a tratamentelor inovative la care pacienții români au drept egal la fel ca pacienții celorlalte state UE, legislația cost-volum la care discountul minim posibil este de 30%) devin nesustenabile pentru producătorii de medicamente inovative din România. Guvernul se expune unui risc major determinat de lipsa unor medicamente critice pentru pacienți, și nu în ultimul rând, de posibila retragerea a operațiunilor de business ale unor producători de medicamente, mai transmite sursa citată.

„De mai bine de cinci ani, autoritățile au transferat producătorilor de medicamente responsabilitatea tratării pacienților romani, astfel încât am ajuns să susținem, prin taxa clawback, tratamentele pentru mai mult de 2 din 10 pacienți”, mai spun reprezentanții ARPIM.