FacebookTwitterLinkedIn

România îşi poate reduce cu până la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic până în 2025, dacă va introduce măsuri vizând eficienţa energetică, arată un studiu efectuat de Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE).

România poate susţine o creştere a PIB de 4-6%, între 5 şi 7 miliarde de euro, fără consum suplimentar de energie, prin valorificarea potenţialului de îmbunătăţire a eficienţei energetice între 2010 şi 2020, potrivit autorilor studiului. De notat că investiţiile necesare pentru a obţine un astfel de rezultat se ridică la cel puţin trei miliarde de euro doar în segmentul de cogenerare, potrivit lui Gilles Humbert, preşedintele ARPEE şi al Dalkia România, fără a mai pune la socoteală alte sume, ca de exemplu cele necesare izolării termice a locuinţelor.

Află de ce stau patru miliarde de euro blocate la graniţele României

Oricum, acest rezultat ar permite întărirea securităţii energetice a ţării şi ar reduce impactul social al costurilor energetice pentru consumatori, îmbunătăţind totodată competitivitatea companiilor româneşti.

Cea mai mare parte a potenţialului de eficientizare este în zona consumului: cel din sectorul industrial, cel casnic, cel destinat transporturilor. În total, până la 5,8 milioane tep. În ceea ce priveşte producerea de energie, se pot obţine de asemenea economii considerabile, 5,1 milioane tep, prin promovarea cogenerării de înaltă eficienţă, a energiilor regenerabile şi prin îmbunătăţirea eficienţei tehnologiilor.

„România are în prezent preţuri energetice sub media Uniunii Europene, însă ne aşteptăm ca nivelul preţurilor să crească pe termen mediu, pe fondul liberalizării pieţei energiei şi al investiţiilor în sector. În aceste condiţii, devine esenţial să se acţioneze asupra consumului prin introducerea unor măsuri de eficientizare, atât la nivelul utilizatorilor casnici, cât al celor industriali”, a precizat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România.

Acelaşi studiu arată şi că în România se irosesc anual peste 10 milioane tep pe fondul pierderilor de energie în producţie şi al celor din distribuţie şi transport.

„Eficienţa energetică în toate sectoarele economiei României este departe de standardele europene. Consumăm de 2,5 ori mai multă energie pe unitatea de PIB decât media Uniunii Europene. Chiar dacă în ultimii ani consumul energetic s-a redus, aceasta nu s-a datorat îmbunătăţirii eficienţei energetice, ci efectelor crizei economice, care a afectat producătorii industriali”, a declarat Gilles Humbert.

Află de ce este atrăgătoare România pentru investiţiile în energie din surse regenerabile

Reducerea cu 20% a consumului final de energie faţă de nivelul anului 2005 prin îmbunătăţirea eficienţei energetice este unul dintre obiectivele asumate la nivel comunitar prin Strategia Europa 2020.

În acest context, un număr de mari companii de pe piaţa locală a energiei, dar şi mari consumatori de energie, precum şi firme de consultanţă cu activităţi în domeniu, au luat iniţiativa constituirii Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice. Asociaţia, prin expertiza membrilor săi, are drept scop promovarea, suportul şi dezvoltarea activităţilor în domeniul eficienţei energetice pentru reducerea dependenţei energetice a României, creşterea competitivităţii economice, combaterea efectelor schimbărilor climatice şi a încălzirii globale, crearea de locuri de muncă şi creşterea suportabilităţii facturilor energetice. 

Membrii fondatori ai ARPEE sunt companiile: ABB România, Alstom România, Dalkia România, Elcomex IEA, EnergoBit Group, GDF Suez Energy România, Lafarge România, OMV Petrom, PwC România.