Cautare
, Contributor

Forbes.com

500 miliardari |
|

Arpad Zoltan Paszkany

Arpad Paszkany.jpg
Avere:40-42 milioane de euro Vârsta: 39 de ani Reşedinţa: Cluj Domenii: Imobiliare, fotbal

Arpad Paszkany a avut în 2010 şi ceva motive de bucurie: CFR Cluj, echipa la care este acţionar, a câştigat şi Cupa şi Campionatul României, şi urmează să joace în Liga Campionilor. Prin câştigarea acestor trofee, valoarea echipei a crescut, conform unui audit comandat de Pro Sport, la 55 milioane de euro.

Un alt motiv de bucurie al omului de afaceri a fost în luna martie, când a fost achitat în dosarele în care era judecat pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi şantaj. Tribunalul Cluj a pronunţat sentinţa la începutul primăverii în cazul omului de afaceri Arpad Paszkany, acesta fiind achitat pentru ambele capete de acuzare. De asemenea, judecătorii au respins cererea procurorilor DIICOT de confiscare a sumei de 400.000 de euro.

Din punct de vedere al afacerilor, Paszkany  nu a stat tot atât de bine. A fost nevoit să amâne, pentru a doua oară, construcţia hotelului de cinci stele Sheraton (primul sub acest brand din România) din Cluj, o investiţie estimată la 50 de milioane de euro, din cadrul proiectului Sigma Towers. Prima amânare era pentru primăvara anului 2010. Proiectul Sigma Tower, dezvoltat de afaceristul de 39 de ani, cuprinde, pe lângă hotel, apartamente de lux, spaţii de birouri, iar investiţia este estimată la peste 120 de milioane de euro.

Ecomax General Investments (Arpad Paszkany are 100% din acţiuni), dealerul local al mărcilor Opel şi Chevrolet, a încheiat anul 2009 cu o scădere a vânzărilor cu circa 70% faţă de anul precedent. Conform informaţiilor existente pe site-ul Ministerului Finanţelor, compania Ecomax General Investments a înregistrat în anul 2009 o cifră de afaceri de 3,39  milioane de euro, faţă de 9,2 milioane de euro în 2008.

Arpad Paszkany a achiziţionat în luna iulie a acestui an un pachet de 2,1% din acţiunile Companiei de Informatică Aplicată din Cluj-Napoca (SOEL), ajungând, în urma tranzacţiei, să deţină 6,23% din firmă. Zoltan Arpad Paszkany este 90% din timp plecat din ţară. Omul de afaceri este administratorul companiei Polus şi reprezentant în România al holdingului Trigranit Feijlesztesi RT (companie imobiliară) din Budapesta.

La Cluj, Arpad Paszkany este şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniul imobiliar. Acţionarii CFR Cluj sunt Arpad Zoltan Paszkany (surse din fotbal spun că ar avea 70% din acţiuni), EnergoBit, Construcţii Transilvania (3,76%), Asociaţia Sportivă, Consiliul Local (2%) şi alte câteva firme. Conform Registrului Comerţului, SCS FC CFR 1907 Cluj are acţionari tip listă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii