FacebookTwitterLinkedIn

Armina Sîrbu este arhitect de învățare digitală la Digital Nation și trainer cu peste 15 ani de experiență. Este absolventă a Facultății de Informatică și are un master în Resurse Umane. A lucrat în străinătate în mai multe multinaționale. A revenit în România în anul 2008 și s-a specializat în programe de dezvoltare cu impact social major. În cadrul Digital Nation, ea dezvoltă arhitectura programelor de învățare digitală a organizației și conduce echipa de formatori din cadrul programului „Profesor în online”, singurul curs online acreditat.

Armina Sîrbu: „Din punct de vedere profesional, ceea ce ne-a ajutat cel mai mult pe noi, cei de la Digital Nation, a fost faptul că eram deja în online. Avem în țară câteva hub-uri cu care aveam planuri mari în acest an, dar pe care le-am pus pe pauză, din păcate.

Pentru că lucrăm din orașe diferite, acest lucru ne-a ajutat foarte mult să facem această pivotare prin programul pe care l-am demarat în aprilie. Nu ne imaginam să fie atât de mare. Obiectivul nostru inițial era să ajungem la 300 de profesori, dar am ajuns în aprilie la 35.000. În toamnă, iată!, avem primul program online acreditat.

A fost o muncă sisifică. Mă bucur foarte tare că am reușit să facem acest program. Noi încercăm să vedem lucrurile bune ale vieții. Ne-a ajutat și media scăzută de vârstă în companie. Am găsit variante în care automatizarea și Inteligența Artificială pot să ne ajute să scalăm anumite programe și cursuri, astfel încât să existe acea personalizare și să reușim să construim niște relații.”

Programele pe care le-au construit și pe care le construiesc în continuare oamenii de la Digital Nation se bazează foarte mult pe automatizarea personalizată și realizarea unei comunități.

Armina Sîrbu: „Nu este ușor deloc pentru că nimeni n-a fost pregătit pentru această perioadă. Simt că de abia acum lucrurile în învățământul digital încep să se organizeze. Până acum eram într-o stare de incendiu și ne întrebam cine poate să vină cu o găleată de apă sau cu o mașină de pompieri. De abia acum, oamenii au început să gândească sistemic. Trebuie să construim o fundație pe care să gândim pe termen mediu și lung”.

Armina Sîrbu a dezvoltat o perspectivă pe care lumea, de obicei, o ocolește: „Petrecerea unui timp îndelungat în fața ecranului poate să conducă la depresie și la situații destul de grave. Important este să vorbim și despre cealaltă față a monedei, pentru că în multe contexte din educație se cere camera pornită tot timpul. Asta înseamnă că toții elevii sunt mufați la ecran și mișcarea este mică. Din punct de vedere chinestezic tăiem o grămadă de experiențe și tăiem experiențe și din colaborare.

Pregătirea profesorului este foarte importantă. Dacă profesorul vine pe Zoom și spune: toată lumea să aibă camera pornită, vă rog să notați pentru că încep să predau, atunci avem o problemă foarte mare. Trebuie să acceptăm faptul că realitatea n-o să se schimbe prea curând. Este important să fim pregătiți să nu ducem copiii și tinerii în stadiul în care vor avea nevoie de medicație.”

Armina Sîrbu a spus că știe cazuri în care mămicile deja apelează la psihiatrii pentru copiii care au simptome de tulburări psihice.

Armina Sîrbu: „Cred că este foarte important ca, pe lângă instrumentele digitale, să ne axăm și pe modul în care facem educația online. Dacă doar traducem în online ceea ce făceam la clasă, atunci avem o mare problemă și intrăm într-o altă zonă cu mari probleme. Trebuie să învățăm pedagogia online-ului și să lăsăm de-o parte pe cea de la clasă.

Armina Sîrbu are un mesaj pentru profesori, pentru părinți și elevi: „Cred că această perioadă va continua. Criza tinde să devină mai gravă. Foarte mulți oameni și-au pierdut job-urile în această perioadă. Aș vrea să încurajez pe toată lumea să-și aleagă bătăliile, să-și dea seama care sunt prioritățile și să aleagă cât mai puține priorități. Să nu încercăm să fim supereroi în următorul an, pentru că echilibrul mental și cel fizic sunt cele mai importante. Fără sănătate și fără aceste echilibre, digitalizarea nu mai are niciun sens. Trebuie să rămânem într-un echilibru cât mai bun.”