FacebookTwitterLinkedIn

Situat în Parc des Ateliers din Arles, campusul se întinde pe 27 de acri și a fost înființat la inițiativa fondatoarei Fundației Luma, impresara și colecționara de artă Maja Hoffmann.

De la înființarea fundației în 2004, Maja Hoffmann a reușit să amenajeze în campus un hotel, câteva reședințe pentru artiști și să transforme atelierele care altă dată deserveau căile ferate în spații de creație.

Din 2008, operele a peste 100 de artiști și inovatori au fost expuse în campus, dar inaugurarea sa oficială a avut loc în vara aceasta.

Turnul răsucit al lui Frank Gehry este acoperit cu 11.000 de panouri de oțel inoxidabil, trademark-ul arhitectului, și oferă o suprafață de 15.000 de metri pătrați pe 12 niveluri, care vor găzdui spații de cercetare și arhivare, expoziții și săli destinate workshpurilor sau seminariilor.

Stâncile abrupte de pe coasta Mediteranei, arhitectura amfiteatrelor romane și tabloul Starry Night al lui Van Gogh l-au inspirat pe Gehry pentru proiectul său. Fascinat de luminile și culorile sudului Franței, Van Gogh a locuit în Arles între 1888 și 1889, realizând peste 300 de tablouri și schițe în acest răstimp.

Cu o istorie îndelungată și monumente din perioada ocupației romane a Galiei care au fost incluse în patrimoniul UNESCO, Arles este de multă vreme un centru cultural activ, festivalul de fotografie ținut în localitate an de an din 1970 adunând peste 100.000 de vizitatori.

Este locul ideal pentru artiștii și turiștii aflați în căutarea soarelui provensal, a câmpurilor de lavandă și floarea soarelui și a relaxării pe Côte d’Azur.