FacebookTwitterLinkedIn

Murat Büyükerk – Chief Executive Officer, Arctic

  1. Cât de importantă este sustenabilitatea pentru viitorul industriei de electrocasnice?

Pentru Arctic sustenabilitatea nu este doar o idee, ci este o misiune pe care o punem în practică în fiecare zi. Obiectivul nostru este să dezvoltăm un business cu respect față de oameni și mediu, în acord cu valorile companiei mamă, Arçelik. Drumul sustenabilității și al dezvoltării durabile este singurul drum posibil pentru industria de electrocasnice, în România și în lume.

Potrivit studiului Beko pe tema sustenabilității pe care l-am desfășurat la nivel european, un procent covârșitor – 83% dintre cetățenii UE cred că este de datoria lor să contribuie la diminuarea impactului asupra mediului prin reducerea deșeurilor pe care le generează, a consumului de apă și de energie. Reciclarea ocupă un loc central pentru noi și ne bucurăm că participanții la studiu sunt de aceeași părere, 83% dintre respondenți afirmând că aceasta este cea mai importantă activitate pentru a proteja planeta. La fel de mulți sunt conștienți de importanța achiziționării de electrocasnice prietenoase cu mediul. Aceste date ne spun că nu avem de-a face doar cu un trend de consum, ci că avem o responsabilitate ca producători pe care trebuie să o ducem la nivelul următor.

Arçelik are ținte pentru 2030 privind reducerea amprentei de carbon bazate pe inițiativa Science Based Targets. Am crescut masiv cantitatea de plastic reciclat și biomateriale din produsele noastre. Pandemia ne-a făcut pe toți mai conștienți de legătura dintre sănătatea fiecăruia și cea a ecosistemului. Mediul de afaceri trebuie să se ralieze cu pași concreți și rapizi acestei realități, iar Arçelik se mândrește să fie în avangardă în această privință.

  1. Care sunt planurile companiei la capitolul sustenabilitate?

Ne-am aliniat obiectivelor Arçelik pentru 2030 bazate pe inițiativa Science Based Targets. Fabrica de mașini de spălat rufe de la Ulmi reprezintă materializarea angajamentului nostru în privința sustenabilității pe plan local. Aceasta este prima unitate de producție din țară construită după principiile Industry 4.0 și una dintre cele mai moderne din Europa. Reciclarea și utilizarea eficientă a resurselor sunt cele două principii după care funcționează fabrica de la Ulmi. Investițiile în tehnologie și energie verde înseamnă cu 28% mai puțină energie consumată per produs.

Peste un milion de mașini de spălat rufe au fost deja produse la fabrica de la Ulmi, fiind exportate în peste 30 de țări. Peste 250 de roboți muncesc cot la cot cu angajații, generând o creștere a productivității cu 30%. Mai mult de 70% din operațiunile de producție au la bază sisteme autodeterminate și autogestionate, în vreme ce controlul calității este 100% automatizat. 80% din procesele lanțului de aprovizionare sunt digitalizate. Până în prezent, în departamentele de Cercetare și Dezvoltare au fost desfășurate peste 400.000 de ore de testare.

În același timp, fabrica folosește energie regenerabilă prin intermediul unui sistem fotovoltaic care a produs până în prezent peste 1,7 milioane kWh, contribuind la reducerea cu 600 de tone a emisiilor de carbon. Datorită unor sisteme avansate de tratare a apelor reziduale și de colectare a apei pluviale, a fost reciclată și refolosită o cantitate de aproximativ 26.000 de metri cubi de apă, echivalentul a 10 bazine olimpice. De asemenea, fabrica a fost proiectată astfel încât să protejeze flora și fauna, prin crearea de noi habitate pentru păsări și diferite specii aflate în zonă.

  1. Vom vedea mai multe produse eco-friendly și sub brandul Arctic, credeți că piața locală este pregătită pentru așa ceva?

În calitate de lider pe piața de electrocasnice din România, suntem atenți la nevoile clienților noștri și avem datoria să ne asigurăm că punem pe piață electrocasnice nu doar eficiente energetic, ci și produse într-un mod sustenabil. Căutăm în permanență modele durabile de design, producție și consum. În România există o creștere a gradului de conștientizare a problemelor de mediu și sustenabilitatea trebuie să joace un rol major în redefinirea priorităților pe termen lung pentru mediul de afaceri. Arctic este cel mai iubit brand românesc și ne simțim responsabili pentru viitor, de aceea prioritatea noastră este să venim cu produse care creează plus-valoare din punct de vedere social și de mediu.