FacebookTwitterLinkedIn

Într-o informare transmisă presei ARCA remarcă neclaritatea formulării articolului de lege care obligă televiziunile distribuite „în pachete digitale” să difuzeze producții cinematografice românești de scurt sau lungmetraj și documentare, care sunt produse după 1 ianuarie 2019, cu subtitrare, notează Media Expres.

Obligația suportării costurilor subtitrării revine producătorilor iar soluția tehnologică pentru punerea în aplicare trebuie să permită opțiunea de eliminare a subtitrărilor de pe ecran.

AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE FILME ȘI SERIALE – SEPTEMBRIE 2018

ARCA arată sub semnătura directorului executiv George Chiriță că dat fiind că legea nu se referă la filme și seriale de televiziune, care nu sunt filme (producții) cinematografice și având în vedere că în Legea cinematografiei filmul cinematografic este definit ca fiind cel care are ca destinație difuzarea în săli de cinema și că în această lege, ca și în Legea audiovizualului, se face o distincție clară între filme cinematografice și filme realizate pentru televiziune, rezultă că nu există obligația subtitrării pentru filmele și serialele de televiziune românești.

Directorul ARCA, George Chiriță, a declarat că la Comisia de cultură a Senatului fusese inițial adoptat un raport de respingere a legii cu argumentatia furnizata de ARCA cu referire la existența unor soluții de tehnologie privind subtitrarea automată a programelor audiovizuale. Plenul Senatului a solicitat însă Comisiei un raport suplimentar, raport prin care comisia și-a modificat abordarea”.

Potrivit tehnicii legislative, o lege intră în vigoare după adoptarea sa de către plenul Parlamentului, promulgarea de către Președintele României și publicarea acesteia în Monitorul Oficial.