FacebookTwitterLinkedIn

Mandatul reprezintă un câștig important pentru firma înființată în anul 2007, la New York, de Ken Moelis, un fost agent al UBS Group AG, renumit pentru activitatea sa. Compania a fost clasată anul trecut de Bloomberg pe locul 28 între firmele de fuziuni și achiziții (mergers & aquisitions).

Această listare ar fi cel mai mare rolul avut vreodată de Moelis, care însă are experiență cu alte tranzacții mari din Orientul Mijlociu, precum restructurarea datoriei de 25 de miliarde de dolari a Dubai World LLC.

Pe piață au apărut de anul trecut zvonuri privind listarea, în a doua jumătate a anului viitor, a aproximativ 5% din Aramco, într-un IPO-ul de aproximativ 100 miliarde de dolari, în condițiile în care saudiții estimează o evaluare de 2 triliarde de dolari. IPO-ul ar fi cel mai mare din istorie, eclipsându-l pe cel de 25 de miliarde dolari al Alibaba Group Holding, din 2014.

Cu fondurile obținute din listare, Arabia Saudită vizează înființarea celui mai mare fond suveran din lume și să-și reducă dependența de hidrocarburi, parte a unui plan a Prințul Mohammed bin Salman.

De asemenea, Aramco a cerut recent băncilor Goldman Sachs Group și HSBC Holdings să participe la un pitch pentru organizarea listării, câștigătorul urmând să fie ales până la finele acestui an.

JPMorgan Chase & Co și Michael Klein, fostul bancher de investiții al Citigroup, care conduce propria firmă de consultanță, au fost deja selectați pentru a lucra la IPO. Klein oferă consultanță strategică a guvernului, în timp ce JP Morgan lucrează la pregătirile pentru IPO, iar cele două pot fi printre băncile care organizează listarea.