FacebookTwitterLinkedIn

Filiala din Arabia Saudită a HSBC și banca Riyad Capital au fost selectate de Aramco pentru vânzarea de obligațiuni irlamice denominate în riali saudiți (sukuk), care să se facă înainte de sfârșitul lunii iunie și care face parte din planurile saudiților de a atrage în acest an fonduri de până la 10 miliarde de dolari.

De asemenea, NCB Capital și Alinma Investment lucrează la această vânzare, care ar putea fi urmată de vânzarea de obligațiuni în dolari.

Pe lângă această vânzare de obligațiuni, Aramco continuă să pregătească oferta publică inițială de anul viitor, estimată la 100 de miliarde de dolari, cea mai mare din istorie, pentru un pachet de aproape 5%, în condițiile în care compania este evaluată de saudiți la 2 triliarde de dolari. Aceasta ar fi cea mai mare listare din istorie, de 4 ori mai mare față de suma de 25 de miliarde de dolari atrasă de retailerul online chinez Alibaba, în 2014.

Banii obținuți din IPO ar permite Arabiei Saudite să înființeze cel mai mare fond suveran din lume, un plan al prințului Mohammed bin Salman, și să-și reducă dependența de hidrocarburi.

Recent, guvernul saudit a emis primele obligațiuni, prin care a atras 17,5 miliarde de dolari, devenind cea mai mare operațiune de acest fel a unui stat emergent.