FacebookTwitterLinkedIn
Julie Jansen, speaker, consultant și autor, sugerează o încercare de negociere a unei părți din ideea ta. În cazul în care seful încă spune nu, află de ce nu este convins. “Aș mai încerca de două-trei ori să-i prezint alte idei, apoi m-aș duce la superiori, dar l-aș anunța că vreau să fac asta,” spune Jansen. “Din nefericire, majoritatea oamenilor nu au curajul să le spună șefilor că plănuiesc să le încalce autoritatea.”

În majoritatea cazurilor, unii sunt de acord că încercarea de a trece peste decizia șefului nu este cea mai bună abordare. Carole Stovall, doctor și coach, adaugă că a trece peste decizia șefului este “întotdeauna o mare provocare și un mare risc.”

Alexandra Levit , autorul cărții “They Don’t Teach Corporate In College”, avertizează că a trece peste superiorul tău se poate întoarce împotriva ta în moduri neașteptate. “E foarte probabil să îți strici relația cu șeful, și este pur și simplu prea riscant”, spune ea. “În cele mai multe situații, nu treceți peste decizia șefului decât dacă sunteți pregătiți să demisionați sau să fiți dați afară”. Kathie Elster, coautor al cărții “Working with You Is Killing Me”, avertizează că, dacă treci peste decizia șefulu iar trebui să fii “pregătit pentru a fi concediat.” În loc să faci asta, Elser recomandă să “lucrezi cu alți manageri de același nivel ca șeful tău.”

O altă oportunitate de a te sustrage șefului tău apare atunci când sunteți la o întâlnire sau într-o situație socială. “Dacă ești intrebat la o ședință despre idei noi, atunci este în regulă să vorbești despre ideile tale”, spune Michael Provitera, autor al cărții “Mastering Self-Motivation”. “Astfel, îi poți spune sefului tău actual că doar ai răspuns la întrebarea care ți-a fost pusă.”

În orice caz, dacă decizi să treci peste decizia șefului, direct sau prin altă metodă, asigură-te că o faci cu precauție.

Părerea generală în rândul profesioniștilor este că singura dată când ar trebui să treci peste decizia șefului este atunci când situația este dezastruoasă sau implică ceva ilegal, imoral sau o formă de hărțuire. În acest caz, s-ar putea să vrei să începi cu departamentul de resurse umane. “În cazul în care șeful face lucruri care sunt, poate, la limita dintre etic și neetic, angajații pot merge la departamentul de resurse umane pentru sfaturi și informații”, spune Stovall. Ea remarcă faptul că, de obicei, departamentul de resurse umane păstrează astfel de informații confidențiale.

Jansen este de acord. Dar ea adaugă: “Chiar dacă șeful face ceva abuziv, ilegal sau lipsit de respect, ar trebui să găsești curajul de a sta de vorbă cu el și a-i explica unde este problema și că ai un nivel de toleranță zero pentru acest tip ce comportament și trebuie să îi spui șefului său.”