FacebookTwitterLinkedIn

Un studiu global realizat pe mai mult de 15.000 de persoane din 25 de țări, de la compania de securitate Kaspersky, constată că mai puțin de jumătate (47%) dintre utilizatorii de social media cred că influencerii pe care îi urmăresc online le oferă „o evadare din realitate”. Mai mult de unul din cinci utilizatori (21%) consideră că „ar putea fi prieteni” cu influencerii pe care care îi urmăresc și aproximativ aceelași procent (22%) au apelat la trimiterea unor mesaje private unui influencer.

În ciuda naturii acestor relații, în mare măsură virtuale, mai mult de o treime (34%) dintre utilizatorii de social media i-au întâlnit chiar și în viața reală pe unii dintre influenceri, procentul acestora ajungând la 57% în SUA.

„Deși mai mult de jumătate (56%) dintre oameni sunt activi pe rețelele sociale de mai bine de un deceniu, mulți dintre noi aflăm în continuare cum să echilibrăm aspectele pozitivele ale acestor rețele cu cele negative. (…) Acum, ne-am mutat într-o nouă eră, în care relațiile virtuale devin o normă. Aceste relații unilaterale pot duce adesea la distribuirea excesivă de content pe social media, deoarece oamenii caută să dezvolte aceste relații – toate acestea cu potențiale consecințe negative neplanificate – tentative de hacking și phishing, doxing și agresiune, shaming online – iar lista continuă. (…)

Este de înțeles, cu lockdown-urile pe care le-am experimentat cu toții în ultimul an, că oamenii vor gravita către relații online și parasociale pentru a preveni singurătatea și plictiseala, dar este crucial să fie conștienți de consecințele oversharing-ului online și să poată adoptă o abordare mai echilibrată”, spune David Emm, cercetător principal în securitate pentru Kaspersky.