Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Aproape jumătate din populația României nu citește cărți

Circa 5% dintre români au în casă peste 500 de cărți (în afară de ziare, reviste și cărți de școală), arată proaspătul „Barometru de Consum Cultural”, dat publicității de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC). La polul opus, 17% dintre români nu au nicio carte la domiciliu.
carte

„Barometrul de Consum Cultural 2014” cuprinde informaţii importante despre modul în care populaţia se raportează la cultură.

În fragmentul referitor la „Infrastructrura culturală” se arată că 97,9% dintre respondenți au declarat că dețin televizior, telefon mobil (88,2%), cablu TV (78,6%), radio (62,1%), calculator (PC)/laptop (56,9%), conexiune internet (47,4%), DVD player (44%), antena satelit (21%) și smartphone (13,2%).

Studiul s-a derulat pe un eşantion reprezentativ de 1.260 de persoane, cu o eroare maximă tolerată de +/- 2,8%, la un nivel de încredere de 95%.

Circa 21% dintre români au declarat că dețin acasă între una și 20 de cărți. Același procent susține că are în domiciliu între 101 și 500 de cărți. Aproximativ 5% dintre români au peste 500 de cărți, iar 17% nu au nicio carte.  

Referitor la insfrastructura culturală publică, 19,2% dintre români au declarat că activitățile culturale la care participă cel mai des au loc în căminele culturale. Circa 16,2% participă în piețe (centrul localităților) și 10,2% în parcuri. Aproximativ 40% nu participă sau „nu știe”.

Capitolul „Consumul cultural domestic”, la secțiunea „Sursele de consum domestic şi frecvenţa utilizării acestora”, arată că 45% dintre români se uită la televizior între o oră și trei ore pe zi și 35% urmăresc programele TV peste trei ore pe zi. Doar 3% nu se uită niciodată la televizor.

La întrebarea: „Citiți cărți?”, 41% au declarat că „niciodată”, iar 16%, o dată sau de două ori pe an. Se poate spune că jumătate din populația României nu citește cărți. Circa 8% dintre români citește zilnic o carte între o oră și trei ore, iar 13% o dată sau de două ori pe săptămână.

Mult mai alarmant este faptul că 71% dintre cei interviați au declarat că nu citesc cărți de specialitate, iar 10% sunt cei care citesc o dată sau de două ori pe an.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii