FacebookTwitterLinkedIn

Aceștia au asistat la prezentări și demonstrații susținute de specialiști ai mediului de business și tehnologiei, care joacă un rol esențial în revoluția digitală – de la experți în securitate cibernetică, până la șefi de stat și specialiști în economia colaborativă.

Sesiunea plenară a fost deschisă de Gabriela Matei, General Manager Microsoft România și de Excelența SA Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

„În România, mai mult de 40% de persoane nu folosesc internetul, iar 70% nu dispun de aptitudini digitale. Utilizarea internetului pentru comerț electronic sau servicii bancare online este scăzută, însă nivelul de utilizare a rețelelor de socializare este foarte ridicat. În ultimii ani, ne-am concentrat atenția asupra dezvoltării antreprenoriatului în marile orașe ale țării, precum București, Cluj, Iași și Timișoara”, a explicat Hans Klemm.

Philippe Rogge, Area VP Microsoft Europa Centrală și de Est, a declarat, în numele organizației, că „este momentul perfect pentru ca în România să se producă transformarea digitală, deoarece potențialul țării este ridicat”. Conform acestuia, companiile care adoptă tehnologii digitale sunt cu 20% mai profitabile decât cele care preferă modelul tradițional de business. În același timp, Philippe Rogge a mai spus că, deși România se află în topul țărilor cu forță de muncă bine pregătită în domeniul IT, doar 10% din clienții Microsoft din țară sunt utilizatori ai tehnologiei cloud.

April Rinne, Young Global Leader și specialist în conceptul de sharing economy (economie colaborativă) în cadrul World Economic Forum, a vorbit despre oportunitățile aduse de acest tip de economie, oferind și câteva exemple concrete în acest sens. Potrivit acesteia, folosirea unui serviciu de car-sharing vine cu multiple beneficii pe lângă avantajul de cost direct: „economia colaborativă ne ajută să economisim bani, să contribuim la protejarea mediului înconjurător, dar și să dezvoltăm interacțiunea socială. În momentul în care accesezi anumite servicii doar atunci când ai nevoie de ele, ai mai multe opțiuni din care să alegi”.

Toomas Hendrik Ilves, fostul președinte al Estoniei în perioada 2006 – 2016, este cunoscut pentru acțiunile care au transformat Estonia într-unul dintre cele mai digitalizate state din lume. Revoluția digitală a început, în Estonia, în perioada anilor ’90, când a fost lansat un browser care l-a determinat pe Ilves să privească digitalizarea dintr-o nouă perspectivă – atât timp cât vor utiliza internetul, cetățenii tuturor țărilor vor fi egali.

„Dacă vrei ca țara ta să devină digitală, trebuie să îți convingi Guvernul să facă demersuri pentru a începe acest proces de transformare”, a declarat Ilves.

De asemenea, în cadrul sesiunii plenare a fost abordată și securitatea cibernetică Jonnie Konstantas, Senior Director, Enterprise Cybersecurity Group, Microsoft, a recomandat ca utilizatorilor de dispozitive conectate la Internet să fie întotdeauna precauți. „Este important să fii tot timpul pregatit, atacurile cibernetice pot face victime oricând. Dacă noi inovăm constant să protejăm securitatea datelor dumneavoastră, nu înseamnă că hackerii nu caută și ei modalități continue pentru a găsi breșe de securitate. De aceea, este important să iei măsurile necesare pentru a preveni un astfel de atac”, a declarat Johnnie Konstantas.

Microsoft Summit este un eveniment de o zi dedicat comunității de business, ce explorează modurile în care tehnologia și noile paradigme digitale influențează afacerile, societatea, comunicarea și relația dintre companii și publicul lor în orice industrie – de la finanțe, retail, distribuție, energie sau farma până la telecom, comunicare sau FMCG.