FacebookTwitterLinkedIn

“De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, lansat pe 27 februarie, a fost văzut până în prezent de 19.924 de spectatori în România, în avanpremiere și proiecții speciale – un număr spectaculos pentru o producție românească. Filmul a avut încasări de 276.355 lei, potrivit datelor oferite de producătorul său, Libra Film.

Pentru comparaţie Filmul “Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, care a luat Ursul de Aur la Berlin în 2013, avusese de asemenea un număr record de spectatori în cinematografele din ţară, în primul weekend de lansare:  19.729 de oameni au vizionat pelicula.

Thriller-ul politic „De ce eu” este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea și a presiunilor exercitate asupra sa. Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi, încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă.

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Alături de acesta joacă Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

“De ce eu?” rulează din 27 februarie în 60 de săli din peste 25 de orașe.