Cautare
, Contributor

Telecom |
|

Apple a lansat iOS 8. Ar trebui să îl descărcaţi acum?

Un an poate schimba multe lucruri. Când a apărut iOS 7, nerăbdarea atinsese cote maxime şi toată lumea voia să descarce cel mai nou software de la Apple. Fără a avea o schimbare vizuală semnificativă, iOS 8 provoacă nerăbdare în rândul celor care vor să testeze noua apariţie, scrie Forbes.com.
Lansare iPhone 5S și iPhone 5C

iOS 8 nu aduce multe la nivel vizual, dar devine atractiv pentru cei care consideră telefonul un element indispensabil. Dar mult din acest potenţial depinde de un upgrade pentru Mac OS X (Yosemite), care va apărea luna viitoare. Iar cele mai multe aplicaţii vor necesita upgrade-uri pentru a putea fi compatibile cu cele mai noi caracteristici ale software-ului. Pe scurt, dacă decizi să treci la iOS 8 acum este o mişcare sigură, dar, dacă nu o vei face, nu te vei simţi izolat. Iată câteva atenţionări pentru upgrade:

Pasul 1: poţi să îl descarci? 

Răspunsul este da. Orice iPad va funcţiona cu noul software, cu excepţia primului model. În cazul iPhone, iOS 8 vor rula pe toate modelele începând cu iPhone 4S. Înseamnă că toate variantele pentru iPhone 5 vor funcţiona, dar nu şi vechiul iPhone 4 (care are deja 4 ani) sau dispozitivele apărute înaintea lui. Dacă ai a 5-a generaţie de iPod Touch, este singura care va suporta noul sistem de operare. Apple nu vrea să îşi neglijeze vechile produse, dar este nevoit din cauza performanţelor tehnice. iPhone-urile mai vechi au procesoare mai slabe şi, în unele cazuri, memorie redusă. Totuşi, iOS 8 ar trebui să funcţioneze şi pe aceste device-uri.

 

O provocare ar putea fi spaţiul de stocare al software-ului, în cazul celor de 8GB şi 16GB sau atunci când memoria este aproape plină. În primul rând, ar trebui să verifici dacă poţi elimina anumite aplicaţii. Le poţi recupera după instalarea software-ului de pe Apple Store (chiar şi pe cele plătite, fără a fi nevoie de a le plăti din nou). Pentru a face asta trebuie să accesezi meniul Settings -> General şi apoi vei vedea spaţiul de stocare în partea de sus a ecranului. Nu te uita la iCloud – vom discuta despre asta în secţiunea următoare. Vei vedea două numere sub cuvântul care îţi indică spaţiul de stocare („storage”) şi vei afla cât este utilizat şi cât este liber. Aşadar, vei ştii cât spaţiu utilizează fiecare aplicaţie.

Dacă te plictiseşti, şterge pur şi simplu aplicaţiile pe care nu le foloseşti. Astfel, îţi poţi mări spaţiul disponibil şi din moment ce ai 2-3GB liberi, ar trebui să fie totul în regulă.

 

Pasul 2: Backup (şi upgrade la spaţiul de stocare iCloud)

 

Acest pas este esenţial. Upgrade-urile par a fi de încredere, aşa că s-ar putea să vrei să faci o copie de rezervă pentru contul tău iCloud (sau iTunes). Accesează Setări -> iCloud -> Storage&Backup. Înainte să faci backup-ul, priveşte ecranul. Vei vedea o linie denumită „Total Storage” şi pe cea de dedesubt, „Available”, indicând spaţiul liber. Dacă totalul valabil este dat în megabiţi (MB), cu siguranţă ai nevoie de un nou plan. Chiar şi dacă ai 1-2 GB, nu va fi suficient.

 

Veştile bune sunt că Apple vinde un plan de 20GB pentru doar 0.99$ pe lună şi unul de 200GB pentru 3.99$ lunar (preţuri valabile în SUA, n.n.). Dacă selectezi „Change Storage Plan”, poţi cumpăra upgrade-ul chiar de aici, în timp real. Vei avea nevoie de parola ta Apple. Unii dintre voi pot vedea că, Apple s-a ocupat deja de schimbarea planului, fără costuri. Se întâmplă atunci când vechiul tău plan nu mai există, iar Apple îţi oferă această tranziţie.

Atenţie: dacă utilizezi aplicaţii Apple precum Pages, Keynote sau Numbers (sau orice aplicaţie care ar putea stoca informaţie pe iCloud) pe Mac, nu vrei să activezi iCloud Drive. Dacă o faci, vei pierde accesul la acele fişiere, din afara iOS. iCloud Drive este o clonă a lui Dropbox, care funcţionează cu toate fişierele tale, dar ai nevoie de Yosemite pe Mac-ul tău pentru a îl accesa. Aşa că aşteaptă încă o lună, când se va upgrada şi Yosemite.

 Fii sigur că faci asta înainte de a face backup-ul. Nu doar pe iPhone, dar şi pe iPad. Cele câteva minute pierdute îşi au rostul.

 

Pasul 3: Fă upgrade şi aşteaptă aplicaţiile.

 

Cei mai mulţi au făcut asta şi înainte. Pentru că 90% dintre dispozitive au iOS 7, chiar dacă au fost vândute cu o versiune anterioară. Accesează General –> Software Update –> Install Now. Vei avea nevoie de cod de trecere (dacă ai unul) şi apoi vei aştepta.

Odată ce upgrade-ul e complet, te poţi aştepta ca majoritatea aplicaţiilor să primească upgrade-uri. Dacă nu ai selectat update-ul automat (Settings –> iTunes and App Store –> Updates), acum e timpul. Am făcut multe update-uri şi majoritatea rulează ok, dar ESPN-ul nu a fost stabil pe iOS 8 beta. Aplicaţiile foto funcţionează şi ele, într-un final.

Noua funcţionalitate a iOS 8 îţi permite să înlocuieşti tastatura standard cu una asemeni Swype, pe care utilizatorii Android o cunosc. Ar trebui să fie aprobată pe App Store, dar neavând una instalată, caracteristica este practic indisponibilă. (Swype, din întamplare, ar trebui să fie pe App Store pentru 99 de cenţi). Ceea ce Apple numeşte „Extensions”, va ajuta la comunicarea între aplicaţii. Orice utilizator Pinterest, Evernote sau altă aplicaţie care beneficiază de conţinut de pe web, va aprecia asta. Desigur, când va deveni disponibilă.

La fel se întâmplă şi în cazul caracteristicilor „Continuity” şi „Handoff”. Pe Mac există deocamdată doar versiunea beta a acestora, care te ajută să interconectezi computerul cu iPad-ul şi iPhone-ul.

iOS 8 este dotat cu multe îmbunătăţiri. Foloseşte-le cu încredere, dar nu te îngrijora dacă vei primi o eroare de la Apple spunându-ţi că serverele sunt suprasolicitate. Acest upgrade are multe de oferit; avem nevoie de timp pentru a-i realiza potenţialul.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii