FacebookTwitterLinkedIn

iPhone SE este un model de 4 inch cu caracteristici îmbunătățite, în timp ce noua tabletă de 9,7 inch iPad Pro este cel mai puternic model, care „coboară” până la mărimea primului model de iPad.

Această schimbare de „mărimi” a survenit în urma trendului Apple „cu cât mai mare cu atât mai bun”. Apple a cunoscut un mare succes cu iPhone 6 și iPhone 6 Plus, care au accelerat vânzările când au fost lansate în 2014. Clienții, (în special cei din China) s-au îndrăgostit de ecranele de 4,7 inch, respectiv 5.5 inch. Desfășurarea evenimentelor în timpul sărbătorilor de acum doi ani a fost spectaculoasă: un record de 74,5 milioane de iPhone-uri vândute, cu un record de venituri trimestriale de 74,6 miliarde de dolari, respectiv un record al profitului net trimestrial de 18 miliarde de dolari.

Mai mult de 225.000 de conturi Apple ale clienților iPhone au fost sparte

Modelul original iPad Pro, lansat anul trecut, a avut un succes modest pentru mărimea sa de 12,9 inch. Multor profesioniși le-a plăcut ecranul mare, multi-tasking, iar designerii și artiștii puteau folosi noul Apple Pencil împreună cu iPad Pro ca și cum ar fi pictat pe pânză.

Deci, de ce nu a continuat Apple să fie din ce în ce mai mare? Răspunsul ar putea fi declinul creșterii device-urilor cu ecrane mari. Vânzările pentru cele mai recente modele iPhone 6s și 6s Plus aproape au stagnat. Apple nici măcar nu a publicat numărul de iPhone-uri vândute în comunicatul de presă cu raportul de venituri pentru că un record de 74,8 de milioane nu sună grozav când este vorba de o creștere de la un an la altul cu 0,4% – cea mai mică rată de creștere de la apariția iPhone-ului în 2007.

Alphabet (Google) a devenit cea mai valoroasă companie din lume, după ce a depășit Apple

În schimb, Apple a creat „spațiu” în producția lor pentru a intorduce device-uri mai mici. Punând atât de mult accent pe iPhone-urile mari, modelele 5s au rămas în urmă. Chiar dacă Apple a continuat să vândă telefone, performanța sa a scăzut în ultimii doi ani. Asta înseamnă că mulți oameni cărora le plac modelele mai mici în detrimentul „telefoanelor-tabletă” nu au fost prea motivați de îmbunătățirile acestora. Și acest factor de rezistență poate fi mai mare decât am crede. La eveniment, Apple a declarat că a vândut peste 30 de milioane de iPhone-uri de 4 inch (probabil majoritatea 5s) în 2015.

„Astăzi îi spunem <<Bun venit>> unui nou membru în familia iPhone”,  a afirmat Tim Cook, CEO-ul Apple. „Mulți clienți au solicitat acest model și credem că o să îl iubească.”

Apple a încercat să umple aceste „goluri”. Noul iPhone SE are același procesor A9 ca iPhone 6S, care ar trebui să fie mult mai rapid decât aneriorul iPhone 5s. Camera este, de asemenea, îmbunătățită de la 8 megapixeli la 12 megapixeli. Clienții care doresc device-ul de 4 inch nu vor pierde acum nici caracteristicile mult-promovate precum funcția de căutare hands-free Siri și Live Photos. Noul iPad Pro mulțumește, de asemenea, un grup de clienți care și-au dorit un produs mai mic sau mai ieftin.

În concluzie, Apple a obținut venituri masive din vânzările dispozitivelor, dar compania trebuie să vizeze și creșterea marginală, oriunde găsește o cale. Această oportunitate a fost prinsă la momentul de vârf al dispozitivelor cu ecrane mari, dar acum balanța se înclină spre device-urile mai mici și mai puțin scumpe. Va fi interesant de văzut dacă Apple va specula această oportunitate într-o manieră favorabilă.