FacebookTwitterLinkedIn

Filmul va fi prezentat în continuare pe 22 noiembrie, de la ora 20:00, la Romanian History Film Days in Belgravia, Londra, pe 25 noiembrie de la ora 19:00 în cadrul Festivalului Internaţional de Film şi Psihanaliză, la Cinema MŢR, pe 26 noiembrie de la ora 17:30 într-o proiecţie de gală găzduită de Banca Naţională a României.

Filmul va putea fi văzut pe 30 noiembrie de la ora 18:00 în premieră la TVR 1, apoi pe 15 decembrie de la ora 22:00 la TVR Moldova și, în sfârșit, pe 16 decembrie, de la ora 23:00, pe TVR Internaţional.

Anul viitor, în iulie 2019, filmul este programat pentru participare la Festivalul Internaţional de Film şi Istorii de la Râşnov.

Filmul după „Pădurea spânzuraţilor” al lui Liviu Rebreanu, descris de comunicarea TVR ca fiind „o formulă cinematografică inedită”, este propunerea Casei de Producţie a TVR pentru spectatori şi telespectatori, la 100 de ani de la Primul Război Mondial.

Filmul urmărește, într-un decor format dintr-o casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireş japonez, amintirile lui Apostol Bologa care străbate un drum „de la beznă la lumina învierii”.

Filmul pleacă de la premisa că Bologa a fost spânzurat și a devenit un sfânt care povesteşte, dincolo de moarte, amintirile vieții sale cu bune și rele, în clipele în care sufletul său se ridică la cer.

Celebrul roman al literaturii româneşti este transformat de regizorul Dominic Dembinski într-un un poem cinematografic , potrivit TVR, care seamănă, însă, mai mult, cu o piesă de teatru filmată pentru televiziune.

Moartea personajului principal este imaginată ca o poveste a mântuirii pe care sufletul spânzuratului o parcurge.

Din distribuție fac parte actori importanţi ai cinematografiei și teatrului româneşti: Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Demeter Andras, Meda Victor, Mihai Bica, Andrada Fuscaș, Mircea Postelnicu și George Constantinescu.

Povestea ofiţerului român prins în sângerosul război de acum o sută de ani îl are în rolul principal pe Mihai Stănescu, un tânăr actor care are deja în palmares atât filme româneşti şi internaţionale, cât şi colaborări cu Alexandru Tocilescu sau Horaţiu Mălăele pe scenele bucureştene.

„Obţinerea rolului a însemnat pentru mine o mare provocare, şansa de a-mi verifica şi depăşi anumite limite. Proiectul a fost foarte greu, au fost două săptămâni de repetiţii şi patru de filmare, timp în care toate resursele întregii echipe au fost exploatate la maxim”, mărturiseşte Mihai Stănescu.

Structurat ca un vis în vis în care lucrurile văzute sunt făcute din lucruri nevăzute, filmul are o abordare îndrăzneaţă şi neconvenţională nu doar a structurii romanului, ci şi prin ineditul construcţiei montajului – tip puzzle, călătoria sufletului în timp imaginată de regizor nefiind cronologică.

„APOSTOLUL BOLOGA adună emoţiile unui film de artă, are bugetul mai mic decât al unei producţii independente şi curajoase, cu o distribuţie de excepţie, o temă curajoasă şi originală. Ştiu că drumul lui de-abia de acum începe şi nu poate fi decât frumos!”, declară Claudia Nedelcu Duca, producătorul filmului.

„Diverse credinţe ale lumii mărturisesc faptul că există un timp scurt în care sufletul, desprins de trup, în drumul său către Vămile Judecății celeste, are acces la locurile prin care a călătorit şi la sensul făptuirilor sale după ce s-a dezlegat de lume”, spune Dominic Dembinski și continuă: „Tânărul locotenent Apostol Bologa parcurge un drum iniţiatic în care, privindu-se în fosta viaţă, pricepe că târziu a putut deprinde rostul adevăratei iertări izbăvitoare, doar prin trăirea calvarului ce-l ocroteşte, paradoxal, printr-o moarte martirică – un eveniment tragic ce-i curmă viaţa, dar îi dăruieşte sensul ei.”

Imaginea filmului este semnată de Daniel Șerbănică, montajul de Dragoș Smărăndescu, scenografie costume: Bristena de Satmaari, scenografie decor: Raluca Chelaru, Matei Bucur Mihăescu semnează muzica iar Mihaela Constantinescu ilustrația muzicală. APOSTOLUL BOLOGA este o producție a Casei de Producție TVR după un scenariu semnat de Dominic Dembinski; producător delegat: Demeter Andras.

Mihai Pavelescu este editor MEDIA EXPRES.