Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Industrie |
|

Aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare va fi suspendată până la sfârşitul anului

Aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare va fi suspendată până la data de 31 decembrie 2017, urmând ca în această perioadă să fie clarificate unele prevederi şi eliminate dificultăţile de aplicare semnalate de asociaţiile din producţia primară, se arată într-un comunicat de presă al Executivului, scrie Mediafax.
Dorinţa de cumpărare

Decizia a fost stabilită de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de astăzi (n.r.: vineri) şi va deveni aplicabilă începând cu intrarea în vigoare a actului normativ. Prevederile Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare au intrat în vigoare începând cu 21 mai 2017, însă nu au fost aprobate încă normele de aplicare”, transmite Guvernul.

În urma întâlnirilor organizate de Ministerul Agriculturii cu reprezentanţii asociaţiilor din sectorul alimentar a reieşit că există mai multe probleme legate de aplicarea acestei legi. De exemplu, termenul folosit de ”aproape de expirarea datei-limită de consum” poate varia foarte mult în funcţie de specificul fiecărui produs.

Prevederile referitoare la vânzarea produselor cu 3% plus TVA din preţul de achiziţie poate crea o reţea paralelă de comercializare a produselor agroalimentare care au fost supuse prevederilor referitoare la reducerea risipei de alimente. De asemenea, alte norme si prevederi legale trebuie armonizate cu aceste prevederi referitoare la comercializarea produselor cu 3% plus TVA din preţul de achiziţie sau de producţie”, transmite sursa citată, legat de problemele constatate în legătură cu aplicarea legii.

În Legea 217/2016 nu există prevederi clare referitoare la autorităţile care constată contravenţiile şi aplică sancţiunile, iar în bugetul pe anul în curs nu sunt prevăzute resurse financiare pentru aplicarea legii.

De asemenea, sunt şi alte texte din lege neclare sau imposibil de pus în aplicare, transmite Guvernul României.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii