FacebookTwitterLinkedIn

Numărul de animale livrate la abatoare a scăzut cu 244.518 capete (-6,1%) față de 2019, iar prețul mediu plătit fermierilor în trim. II, trim. III și trim. IV 2020 (perioada de lockdown/stare de urgență/alertă/restricții) a înregistrat o scădere pe total 3 trimestre de -9,6% față de perioada similară a anului 2019, informează platforma Industria Cărnii.ro.

Specialiștii din domeniu susțin că un aport negativ adus acestui segment rămâne în continuare evoluția virusului pestei porcine africane.

„Evoluția PPA din România a produs în continuare efecte grave în sectorul comercial. S-au înregistrat în continuare focare în ferme comerciale care s-au soldat cu efective de porci la îngrășat, tineret porcin și scroafe matca ucise. Pe fondul indeciziei autorităților sanitare veterinare au existat și numeroase ferme comerciale care au avut interdicții de mișcare a animalelor pe perioade mari de timp din cauza focarelor succesive depistate în gospodării ale populației aflate în raza de 3 km sau 10 km din jurul fermelor și care au generat pierderi financiare mari și au perturbat fluxul de producție (restrângerea reproducției prin avortarea scroafelor sau chiar uciderea voluntară de animale care nu mai încăpeau în spațiile de cazare)”, a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.

Conform calculelor APCPR, pierderile estimate prin producția nerealizată ajung la o valoare totală de 57.128.634 euro/an 2020.