
Mai mult de 29% dintre aceştia folosesc alternativ 2 aparate foto, iar 12 % dintre familiile din România au câte un aparat de fotografiat pentru fiecare membru al familiei.
“Dinamica este explozivă! În România nivelul de utilizatori ai aparatului foto a crescut considerabil în ultimul an. Este rezultatul nevoii de a memora aproape zilnic, evenimentele frumoase din viaţa fiecăruia. Desigur, lumea tehnicii face ca memorarea cerebrală să poată fi dublată de cea digitală: fotografia şi stocarea acesteia într-o arhivă personală sau online ” spune Simona Sâmbotin, specialist Marketing F64 Studio.
Studiul distinge publicul în două categorii de consumatori: amatorii care doresc fotografii la foc automat obţinute cu aparate uşor de folosit şi transportat, care includ funcţii de retuşare a imaginii şi eventual Wi-Fi integrat şi profesioniştii interesaţi de aparate sofisticate (DSLR-uri) cu senzori mari sau full-frame, care oferă un control manual avansat şi imagini bune în orice condiţii.
Studiul de piaţă mai arată că circa 76% dintre utilizatori şi-au cumpărat aparate foto compacte. Criteriile după care românii aleg astfel de aparate sunt: designul atrăgător, meniul uşor de folosit şi preţul cât mai accesibil. De asemenea românii optează pentru aparate de mici dimensiuni pe care pot să le aibă mereu la îndemână.
“Pentru publicul amator aparatul foto este un mod de a da plus valoare experienţelor trăite. Performanţele tehnice contează mai puţin, pe când designul aparatului şi mobilitatea acestuia pot cântări greu în decizia de cumpărare”, mai spune Simona Sâmbotin.
Întrebaţi totuşi despre indicatorii tehnici care contează cel mai mult, peste 86% dintre respondenţi au spus că numărul de megapixeli reprezintă indicele de performanţă al aparatului de fotografiat, urmat de zoom-ul optic (84%), rezoluţie înregistrată (81%), profunzime în culoare (80%), meniu uşor de folosit (78%).
30% dintre utilizatorii de aparate foto din România deţin DSLR-uri
Această categorie este considerată cea a profesioniştilor în fotografie. Conform studiului cei mai mulţi dintre profesionişti sunt bărbaţi, au venituri ridicate şi vârste cuprinse între 25-35 de ani.
Aceştia sunt cumpărători de DSLR-uri, posesori ai mai multor aparate foto personale care fie au o meserie strâns legată de fotografie, fie dezvoltă o pasiune pe care o alimentează zilnic cu informaţii de ultimă oră în domeniu.
“Este un public informat, atent la reguli de compoziţie, pentru care parametrii tehnici contează cel mai mult. Pentru utilizatorii profesionişti fotografia înseamnă creaţie şi un proces continuu de informare şi practică fotografică”, precizează Simona Sâmbotin.
Criteriile tehnice importante pentru această categorie de public sunt: măsurarea expunerii, montură obiectiv, control focalizare, senzor full-frame, capacitate rafală, sensibilitate expunere, multiplicator distanţă focală, profunzime în culoare, temporizator.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional şi a analizat dinamica segmentului foto-video în România în ultimul an, la iniţiativa F64 Studio.
F64 Studio este unul dintre cei mai mare retaileri de pe piaţa foto-video din România.