FacebookTwitterLinkedIn

Câștigul net generat de fonduri exclusiv în beneficiul participanților fiind de 2,6 miliarde de euro dintre cele 13,5 miliarde aflate în prezent în administrare.

Conform datelor prezentate de APAPR pentru anul 2019 Pilonul II este singurul mod de economisire pentru cei mai mulți români. Mai exact 75% dintre români cred că Pilonul II de pensii private obligatorii ar trebui menținute.

În ciuda faptului că salariu mediu pe economie a crescut cu 15% în 2019, doar 34% dintre români spun că pot economisi in mod regulat, o diferență față de anul precedent când 45% dintre români au spus că pot economisi. 60% dintre cei intervievați au declarat că nu pot pune deoparte niciun leu din ce câștigă. Aceste date prezentate de ISRA, sugerează o înclinaţie spre consum a populaţiei. ISRA a vizat populația urbană ocupată (cu loc de muncă), cu vârstă între 20 și 55 de ani și venituri peste medie.

„Fondurile de pensii private de Pilon II au înregistrat în 2019 cele mai bune performanțe investiționale din ultimii 9 ani, iar rezultatele cumulate pe toată perioada de funcționare arată că acestea chiar sunt o soluție de protecție a populației împotriva sărăciei. Pilonul II în România a funcționat în primul rând în beneficiul participanților, în pofida climatului legislativ instabil, producând randamente foarte bune în condiții de risc redus și cu costuri de funcționare extrem de competitive. Coroborând datele sondajului ISRA și informațiile statistice ale ASF și APAPR, reiese faptul că Pilonul II de pensii private obligatorii este singura sursă de acumulare financiară pentru vasta majoritate a populației țării. Acest lucru face din menținerea și consolidarea Pilonului II un obiectiv strategic care ar trebui îmbrățișat de orice administrație politică, pentru că oamenii încep să înțeleagă beneficiile aduse de Pilonul II”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR.

După aproape 12 ani de funcționare a sistemului de pensii obligatorii private, nivelul de satisfacție al românilor privind administrarea Pilonului II este în creștere la nivelul principalilor indicatori (acces la informație, claritatea informației, costurile de administrare). 45% spun că au multă și foarte multă încredere în sistemul de pensii private.

„În general, participantii Pilonului II au o opinie favorabilă în legătură cu modul în care fondurile de pensii private sunt administrate, românii consideră că Pilonul II este o idee bună care trebuie menținută. Sprijinul populației pentru Pilonul II a rămas constant și majoritar în perioada de un an dintre cele două sondaje pe care le-am derulat pentru APAPR”, remarcă Monica Alexandru de la ISRA Center, sociologul care a condus desfășurarea cercetării.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România este o organizație neguvernamentală, apolitică, independentă, nonprofit, creată pentru a proteja interesele și a dezvolta colaborarea și cooperarea în domeniul fondurilor de pensii private din România. APAPR este afiliată la federația europeană de profil, PensionsEurope.