FacebookTwitterLinkedIn

Turcia a anunţat că va extinde, până pe data de 12 octombrie, operaţiunile navei Yavuz de explorare de zăcăminte de petrol şi gaze naturale într-o zonă disputată din apele teritoriale ale Ciprului, în Mediterană de Est, scrie Reuters.

Yavuz va fi însoțită de alte trei nave turceşti, arată o notă de informare maritimă (Navtex) care adaugă că “toate vasele străine sunt sfătuite să nu pătrundă” în zonă.

Tensiunile dintre guvernul grec din Cipru și Turcia nu reprezintă un subiect nou. Statul turc a început anul trecut să exploreze zăcăminte de petrol şi gaze naturale în apropierea coastelor Ciprului.

Turcia contestă dreptul Ciprului de a explora în apele din jurul insulei, deoarece susţine că administraţia de la Nicosia nu reprezintă interesele ciprioţilor turci. Acest argument este negat de Cipru, care este recunoscut legal drept reprezentant al întregii insule.

Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, îşi exercită autoritatea doar în două treimi din sudul insulei, în timp ce autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord este recunoscută doar de Ankara, explică Agerpres. FOTO: Alexander Hübert/Dreamstime.com